Megmutatjuk mikor milyen széles legyen a fuga

Megmutatjuk mikor milyen széles legyen a fuga

Technológiai és esztétikai szempontok is számítanak, a technológiai részletekről, közöttük a megfelelő fugaszélességről a MAPEI hideg-, és melegburkolati termékmenedzserét, Novák Pétert kérdeztük.

A fugának legalább két funkciója van, esztétikai, és műszaki funkció. Előbbire most nem térünk ki, sorozatunk következő részében fogjuk tárgyalni a megfelelő fugaszín kiválasztását. 

A kerámiák, ha valamilyen oknál fogva -tűző nap, padlófűtés- hőtágulásnak vannak kitéve, képesek összetörni a nem megfelelő szélességű fugát, vagy a lapok felnyomják egymást, ezért kell a kerámiánál rugalmasabb anyag, a fuga, amely képes ezeket a kis mozgásokat és nagy erőket ellensúlyozni.

Azt a körülmények döntik el, mennyi szükséges ebből a puhább anyagból. 

A MÉVSZ-nek (Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség) van egy szakmai irányelve, amely különböző lapméretekhez, vastagságokhoz és körülményekhez határozza meg a megfelelő fugaszélességeket. Hivatalos szabvány pillanatnyilag nincs, ezért ez az a szakmai állásfoglalás amelyre érdemes támaszkodni és amely alapján, ha ettől eltér a kivitelező, a garanciális problémák az ő felelőssége, nem a gyártóé, mert hivatalos szabvány híjján a hivatalos szakmai irányelv a mérvadó. 

A márvány, cementlapok máshogy viselkednek, mint a kerámialapok, ezekre nincs irányelv, a gyártói ajánlások szerint kell eljárni. 

A teljes irányelvet innen lehet letölteni, ide beidézzük a fugaszélességre vonatkozó részt.: 

Az úgynevezett „fugahézag nélküli burkolás” nem megengedett. Semmilyen esetben sem írható elő, illetve nem alkalmazható 2 mm-nél kisebb fugaszélesség. A tervben fugaszélesség meghatározásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • a burkolólap típusa (préselt/extrudált lapok, rektifikált/nem rektifikált lapok);
  • a burkolólap formátuma 
  • burkolólap méretére vonatkozó előírt tűréshatár
  • a burkolat kialakításakor beépített anyagok hőtágulási együtthatója
  • a burkolóanyagok (ragasztó, fugaanyag) mechanikai tulajdonságai (alakíthatóság, rugalmassági modulus)
  • a dilatációk helymegjelölése és nyomvonala
  • az alapfelület mechanikai jellemzői (szilárdság, méretstabilitás)
  • a rendeltetési hely (kültér/beltér) és a tervezett felhasználás körülményei

A burkolati terv előírásaiban iránymutató értéknek tekinthető a min. 2-3 mm-es fugaszélesség méretstabil (rektifikált lapok), préselt lapok beltéri burkolásakor, stabil, merev, mérettartó alapfelület esetén.

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.