Öregített, magyarul vintage asztallap készítése

Öregített, magyarul vintage asztallap készítése

Nem mindenkinek stílusa ez a foltos, nyúzott hatású felület, az azonban kétségtelenül órási előnye, hogy nem látszik meg rajta semmi rosszaság, nem kell azon parázni, mikor borul ki rá a mi. Sajnos annyira nem könnyű gyorsan elkészíteni azt, amihez amúgy 20-30 év idő kellene.

Szükséges alapanyagok és eszközök
 • fapác világosabb és sötétebb színben, pl sötétbarna és okker (vizes pácra oldószeres lakkot, szeszes pácra vizes lakkot használjunk)
 • ipari kétkomponensű festék (márkakereskedésben vásárolható) 2-3 színben
 • egykomponensű pultra és parkettára való, színtelen lakkréteg 
 • sarokcsiszoló/excenteres csiszológép 
 • csiszolópapír 80-120
 • rongy a pác felhordásához
 • spakli/kártya
 • gumikesztyű
 • hosszú szőrű festőhenger
Az alapanyag

Fenyő tökéletesen megfelel a műveletre, de a tölgy se néz ki rosszul, bár drágább is. Természetesen használt, koszos, dzsuva fa is megfelel, hiszen úgyis tönkretesszük.

Ha a felületen van régi festék, ami hólyagos, lemezes, vagy olyan foltok vannak rajta, amiket nem akarunk, hogy ott legyenek, azt a homokszórás leszedi. Ha szeretjük azokat a foltokat, óvatosan a homokkal, esetleg kérjük meg a szakembert, hogy ott ne szórja meg ahol a folt van, rugalmas szigetelőszalaggal (nem a papírral!) maszkolni is lehet kisebb felületeket. A homok a rugalmas felületeket nem tudja kikezdeni.

Homokszórás

Elhagyható lépés, de nem érdemes, mert homokszórás közben a homok a fa felületén a tavaszi pásztát kitolja, az őszit meghagyja, így a felület a fa erezetének megfelelő 3D felületet kap. 

Homokszóró vállalkozások mindenhol találhatók, vállalható árú szolgáltatás. 

Pácolás

Egy rongy segítségével az egész felületet átitatom a világosabb páccal, az éleket is, hagyom megszáradni. Nem kell egyenletesen fedni.

 
Foltozás

Összepacsálom a felületet két különböző színű festékkel. Hagyom megszáradni. 

 
Csiszolás

Visszacsiszolom a felületet, nagyjából annyira, ami tetszik. Ha túlcsiszoltam sincs semmi, megint lepacsálom festékkel. Túl sokat azért nem érdemes csiszolni, mert a homokszórás 3D felülete tönkremegy, és eltűnik az eddigi munkánk. 

 
Pácolás

A világosabb színű pácot felviszem egy rongy segítségével.

A következő lépést ki lehet hagyni, így néz ki most a felület:

 
  
Kihagyható: lazúros foltozás

A harmadik festékből egy spakli segítségével áttetsző felületekben bővelkedő mintát húzok a felületre. 

Lakkozás

Az egész felületet lakkozom, ezt egyenletesen viszem fel egy hosszabb szálú festőhengerrel. Érdemes komolyan venni hogy jusson mindenhova, a kihomokolt résekbe is. 

Megszárad, örülök.

Fontos

A munka koszos, poros, szabadtéren, vagy ennek dedikált műhelyben kell végezni. A csiszolás/festéshez talán hasznos tanács, hogy nem érdemes túlcsinálni, kevesebb több.

 • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

 • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

 • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni.