Öregített, magyarul vintage asztallap készítése

Öregített, magyarul vintage asztallap készítése

Nem mindenkinek stílusa ez a foltos, nyúzott hatású felület, az azonban kétségtelenül órási előnye, hogy nem látszik meg rajta semmi rosszaság, nem kell azon parázni, mikor borul ki rá a mi. Sajnos annyira nem könnyű gyorsan elkészíteni azt, amihez amúgy 20-30 év idő kellene.

Szükséges alapanyagok és eszközök
  • fapác világosabb és sötétebb színben, pl sötétbarna és okker (vizes pácra oldószeres lakkot, szeszes pácra vizes lakkot használjunk)
  • ipari kétkomponensű festék (márkakereskedésben vásárolható) 2-3 színben
  • egykomponensű pultra és parkettára való, színtelen lakkréteg 
  • sarokcsiszoló/excenteres csiszológép 
  • csiszolópapír 80-120
  • rongy a pác felhordásához
  • spakli/kártya
  • gumikesztyű
  • hosszú szőrű festőhenger
Az alapanyag

Fenyő tökéletesen megfelel a műveletre, de a tölgy se néz ki rosszul, bár drágább is. Természetesen használt, koszos, dzsuva fa is megfelel, hiszen úgyis tönkretesszük.

Ha a felületen van régi festék, ami hólyagos, lemezes, vagy olyan foltok vannak rajta, amiket nem akarunk, hogy ott legyenek, azt a homokszórás leszedi. Ha szeretjük azokat a foltokat, óvatosan a homokkal, esetleg kérjük meg a szakembert, hogy ott ne szórja meg ahol a folt van, rugalmas szigetelőszalaggal (nem a papírral!) maszkolni is lehet kisebb felületeket. A homok a rugalmas felületeket nem tudja kikezdeni.

Homokszórás

Elhagyható lépés, de nem érdemes, mert homokszórás közben a homok a fa felületén a tavaszi pásztát kitolja, az őszit meghagyja, így a felület a fa erezetének megfelelő 3D felületet kap. 

Homokszóró vállalkozások mindenhol találhatók, vállalható árú szolgáltatás. 

Pácolás

Egy rongy segítségével az egész felületet átitatom a világosabb páccal, az éleket is, hagyom megszáradni. Nem kell egyenletesen fedni.

 
Foltozás

Összepacsálom a felületet két különböző színű festékkel. Hagyom megszáradni. 

 
Csiszolás

Visszacsiszolom a felületet, nagyjából annyira, ami tetszik. Ha túlcsiszoltam sincs semmi, megint lepacsálom festékkel. Túl sokat azért nem érdemes csiszolni, mert a homokszórás 3D felülete tönkremegy, és eltűnik az eddigi munkánk. 

 
Pácolás

A világosabb színű pácot felviszem egy rongy segítségével.

A következő lépést ki lehet hagyni, így néz ki most a felület:

 
  
Kihagyható: lazúros foltozás

A harmadik festékből egy spakli segítségével áttetsző felületekben bővelkedő mintát húzok a felületre. 

Lakkozás

Az egész felületet lakkozom, ezt egyenletesen viszem fel egy hosszabb szálú festőhengerrel. Érdemes komolyan venni hogy jusson mindenhova, a kihomokolt résekbe is. 

Megszárad, örülök.

Fontos

A munka koszos, poros, szabadtéren, vagy ennek dedikált műhelyben kell végezni. A csiszolás/festéshez talán hasznos tanács, hogy nem érdemes túlcsinálni, kevesebb több.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.