6 dolog, amit tudnod kell a fehér falakról

6 dolog, amit tudnod kell a fehér falakról

A fehér fal elegáns, friss, kinyitja a teret, a nyugalom és a tisztaság érzését kelti és mindenhez illik. De mit érdemes tudni, mielőtt a lakásban minden falat fehérre festünk?

1. Nem minden fehér egyenlő

Sok színárnyalat létezik, amit hétköznapi szóhasználatban fehérnek hívunk, és érdemes jól meggondolni, melyiket használjuk. A tiszta hófehér csábító, de ha nagy összefüggő felületen használjuk, hideg, barátságtalan hatást kelthet. Szép a bézs, a tejszín, az ekrü, a tojáshéj, az elefántcsont, de a nagyon világos szürke és kávébarna is igazi trendszín.

2. Az egész beltérre hatással van

Ha nagyon beleszeretsz a fehérbe, akkor is meg kell állnod: ha hagyod eluralkodni mindenen, rideg lesz a lakás. A sok fehéret ellensúlyozni kell, hogy otthonos legyen: színekkel és mintákkal, mély tónusú fafelületekkel, csillogó fémekkel. Ellentmondásosan hangzik, de azt is érdemes tudni, hogy színimádók számára kifejezetten ajánlott fehérre festeni minden falat. Kiváló alap: jöhetnek rá a színes kárpitok, bútorok, képek és szőnyegek, minden remekül mutat majd.

3. Bizony gondozást igényel

Nem véletlenül jött be újra a szürke és a barna a falakon: ezekkel évekig semmit nem kell csinálni. A fehéren viszont a villanykapcsolók körül, az ajtók-ablakok mellett hamar megjelenhetnek a koszfoltok és kéznyomok, főleg gyerekes háztartásban. Javasolt a mosható festék vagy a színtelen akril szpré utólagos használata, ha nem akarod évente pingálni a kényes helyeket.

4. Jól kell világítani

Nagyon nem mindegy. A fehér falak világosítják a lakást, de ez nagyban függ a beeső természetes fénytől és a felszerelt világítástól is. A fehér falaknál ugyanúgy javasolt a próbafestés, mint a színesnél. A foltokat különböző napszakokban érdemes megfigyelni, aztán az így szerzett tapasztalat alapján választani. A ledes fényforrásoknál lehetőség van a színhőmérséklet kiválasztására, attól függően, hogy hidegebb vagy melegebb fényt adnak, lényegesen megváltozik a falszín hatása is.

5. Nem elég csak átgurítani

Elég elterjedt tévhit, hogy fehérre festeni egyszerű, ezért sokan csak úgy átgurítják a falakat és kész. Viszont így könnyen csíkos, foltos és egyenetlen lesz, mint bármely más szín is. Főleg a plafon érzékeny terület, nehéz szépre megcsinálni, hogy utólag ne lássuk a festőhenger nyomát. A megfelelő alapozás elengedhetetlen, és szükség esetén második réteg is kellhet.

6. Home office-ban gondold újra

A fehér általánosan ajánlható minden helyiségbe: a fürdőbe hófehér, a hálószobába melegebb fehér, a nappali főként ízlés dolga. A dolgozószobával viszont érdemes lehet kivételt tenni, pláne ha az ember folyamatosan otthon dolgozik: a hófehér kerülendő, mert csökkenti a koncentrációt. Ha csak egy szobát festesz más színre, a dolgozó legyen az.

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.