Csicsókát a vázába!

Csicsókát a vázába!

Úton-útfélen magasodik kivadulva a csicsóka, hát kipróbáltam mit bír vágott virágként, otthon, vázában. Sokat.

A csicsóka az egyik legfinomabb zöldség, nagy kár, hogy kegyetlenül puffaszt. Pár hét múlva, a szezon elején élelmiszerként is írunk róla, most a virág jön, ami jól bírja vázában. Ha tiszta, érintetlen területen találunk kivadulva, a gumókat is be lehet gyűjteni, egyelőre csak zártkerti ipartelepen láttam parkoló szélén, abból inkább nem ennék. 

Elsősorban patakok mentén, mélyebb területeken terjed vadon, nagyon nem kell keresgélni, mert most messziről észrevehető. Mivel nem őshonos faj, kivadulva különösen nagy természetvédelmi kárt okozó invazív gyomként van nyilvántartva, nyugodtan lehet szedni, irtani. Meghatározása is könnyű, aki bizonytalan, kérjen segítséget növényhatározó csoportban. 

Szára erős, metszőollóval lehet vágni a szükséges méretre, mivel a virágok nem nagyok, rövid szárral kisebb csinos csokor is vágható belőle, vagy akár többméteres is.

Hova illik?

Mesebeli virág formája van, így bárhova

Tartósság

Hazaszállításkor lekonyultak a virágok, ez látható a képen, ám másnapra a vízben kivirult és 4-5 napig gond nélkül tartotta magát. 

Illat

Nincs.

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.