Csicsókát a vázába!

Csicsókát a vázába!

Úton-útfélen magasodik kivadulva a csicsóka, hát kipróbáltam mit bír vágott virágként, otthon, vázában. Sokat.

A csicsóka az egyik legfinomabb zöldség, nagy kár, hogy kegyetlenül puffaszt. Pár hét múlva, a szezon elején élelmiszerként is írunk róla, most a virág jön, ami jól bírja vázában. Ha tiszta, érintetlen területen találunk kivadulva, a gumókat is be lehet gyűjteni, egyelőre csak zártkerti ipartelepen láttam parkoló szélén, abból inkább nem ennék. 

Elsősorban patakok mentén, mélyebb területeken terjed vadon, nagyon nem kell keresgélni, mert most messziről észrevehető. Mivel nem őshonos faj, kivadulva különösen nagy természetvédelmi kárt okozó invazív gyomként van nyilvántartva, nyugodtan lehet szedni, irtani. Meghatározása is könnyű, aki bizonytalan, kérjen segítséget növényhatározó csoportban. 

Szára erős, metszőollóval lehet vágni a szükséges méretre, mivel a virágok nem nagyok, rövid szárral kisebb csinos csokor is vágható belőle, vagy akár többméteres is.

Hova illik?

Mesebeli virág formája van, így bárhova

Tartósság

Hazaszállításkor lekonyultak a virágok, ez látható a képen, ám másnapra a vízben kivirult és 4-5 napig gond nélkül tartotta magát. 

Illat

Nincs.

 

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva. 

  • 2021.02.17

Ajtók felújításának és cseréjének költségei

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A végén a kisebb tételekből összeáll a lakásunkra nagyjából jól elköltött 6 millió.