Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

Foto: Valentin Salja

Az összeghatárba egy legfeljebb 30-40m2-es lakás kb. 60%-ban elvégzett felújítása fér bele. 

Kimaradó tételek, mert a 2021-es építőipari árakon egyszerűen nem fért bele. Ha ezek rossz állapotban vannak, vagy nincsenek, a konyha beáldozásával lehet ezeket rendbetenni, vagy emelni kell az elköltött összeget kb. 3 millióval.:

  • ablakok cseréje
  • bejárati ajtó csere
  • elektromos hálózat 
  • fűtéskorszerűsítés (panelban ez legfeljebb radiátorcsere, de máshol egy új cirkó, konvektorcsere, életszerű)
  • légkondi beépítése (különösen panelban szükséges)

A tételek sorban:

Festés: 1 000 000 Ft

Alapanyagok megvásárlását és a takarás, maszkolás munkálatokat elvégzi a megrendelő, ezek a termékek adják a számlák 50 %-át. A munkadíjra marad a másik fele, 500 000 Forint, hiszen most a támogatásra számolunk, nem a valóságra. Kétféle munkára kértünk ajánlatokat:

A: Tisztasági festés

A megkérdezett szakemberek árai innen indulnak, a legalacsonyabb egy vidéki ajánlat volt.:

  • 1800 Ft/m2

500 000 Ft 280 m2 lefestésére elég. Jó sok, kár, hogy ez nem a lakás alapterülete, hanem a falaké. 

  • Panelban kifejezve (2,6 m belmagasság): kb. 100 m2 alapterület
  • Nagypolgáriban kifejezve (3,5 m belmagasság): kb. 70 m2 alapterület

Mivel a mesében sincs ilyen munka, vegyünk inkább egy olyan lakást, ahol

B: Le kell vakarni a tapétát, glett és festés három rétegben

de, idézem az egyik megkérdezettet: a fal nem a Dunántúli-dombság. Tehát ez még nem a legrosszabb eset, hanem inkább csak a szokásos.

  • 6000 Ft/m2

500 000 Ft 80 m2 lefestésére elég. 

  • Panelban kifejezve (2,6 m belmagasság): kb. 40 m2 alapterület
  • Nagypolgáriban kifejezve (3,5 m belmagasság): kb. 25 m2 alapterület 

Nincs nagyon mit meglepődni, a napi 100 000 Forintos napidíj már régen elérte a szobafestőket.

-----------------------------------------------------------------------------------Fürdőszoba felújítása: 1 000 000 Forint

Ahogy a konyha, úgy a fürdőszoba felújítását is terhelik olyan költségek, mint bontás, sittszállítás, villanyszerelés, vizes szakmunkák, egy szép kád 400 000 Forint, így ismét ott tartunk, mint a konyha esetében, vagy lesz egy 6 milliós finom fürdőszobánk természetes kövekkel, igényes szaniterekkel -csap 200 000 Forintért még nem is olyan kirívó-, vagy inkább nézzük meg, hol lehet csökkenteni ezt az összeget és meddig. 

A csempefestést szándékosan hagyom ki, mert az ingatlan értékét nem növeli, egy így helyrehozott fürdőszoba a vásárló szemében ugyanúgy felújításra szorul, mint a festés előtt, a cél pedig egy felújításnál az, hogy az ingatlan értéke növekedjen, ne pedig úgy költsünk el ugyan keveset a lakásra, hogy azt a pénzt csak elégettük. 

Minden esetben egy kisméretű, legfeljebb 10 m2-es fürdőről van szó.

Minimalista hófehér és lambéria egy szép padlóval, növényekkel

Polgári lakások, villalakások stílusába illeszthető elsősorban ez az otthonos és tiszta megoldás. Falra és fára is kaphatók megbízható rendszerek, lambéria pedig akár műanyagban is kapható. A stílus elég megengedő a szaniterek terén, retro és egyszerű -tehát olcsó- termékeket is elvisel.

Foto: Phil Hearing

Kidobom a kádat és ráburkolok arra, ami van

Egy nem nagyon ocsmányul felrakott csempére -jó drága- kötőhíddal boldogan burkolnak a szakemberek, így megússzuk a bontást, a felújítás legzajosabb, legkoszosabb és legkellemetlenebb részét és még spórolunk is. Sajnos ha házgyári a lakás, valószínűleg muszáj lesz plafonig burkolni, így a burkolatra költött összeg és a burkolási díj lesz magasabb.

A kádvásárlás költségének megtakarításával pedig még egy kellemesebb dinamikájú, nem legolcsóbb burkolat és üvegparaván is beleférhet. 

Foto: Jon'Nathon Stebbe

Festett fal, szabadon álló kád, minőségi padló és szaniterek

Kiváló rendszerek vannak már fürdőszobafalra is, a végeredmény kifejezetten otthonos a hidegburkolatokhoz képest, egy szabadon álló kád pedig mindig gyönyörűszép. Az egymillió ebben az esetben elég karcos, a falat valószínűleg saját kezűleg kell legurítani, de az menni fog.

Foto: Emily Powers

Mindenki bekaphatja stílus

Az ingatlan értékét nem növeli, mert egy extravagáns fürdő a felújításra szoruló kategória a vásárlók és értékbecslők szemében, attól még tud stílusos és imádnivaló lenni. Akit nem érdekel az ingatlanpiac, jó stílusérzéke van, be akar kerülni a lakberendezési magazinokba, legyen vad és bátor. Sajnos a vad és bátor stílus művelése rendkívül nehéz, mert hajszálnyira van az okádék borzalomtól, és onnan drága és átgondolt megoldások választják el, de azért drukkolok, hogy sikerüljön. Ez a képen például gyönyörű és tökéletes egyensúlyban van.

Foto: Arno Smit 

Új konyha: 3 000 000 Forint

A beépített konyhához szervesen kapcsolódik villany-, és vízszerelés, a padló és falburkolat cseréje, ezek a tételek pedig felkúszhatnak a konyhára elköltött összeg harmadára, és akkor még szó sincs új sütőről, csak olyan munkák történtek, hogy valaki behúzta a világítást a szekrénybe két óra alatt százezerért anyaggal, számlával, vésni nem is vésett. A bontásról, sittzsákolásról, lecipelésről és elszállításáról se feledkezzünk meg, könnyen százezres tételek ezek is.

Ezért aki új, és nem kicsi konyhát akar, új padló és falburkolatokkal, festéssel, új konyhagépekkel és nem a legolcsóbb termékekkel és alapanyagokkal tervez, fenékig kénytelen felvenni és kiegészíteni a támogatást, mert 5-6 millió alatt nem ússza meg, a kompromisszummentes új konyhák ott kezdődnek.

Mivel még egy hárommillióért megvásárolt hatmilliós konyha is távol áll a magyar családok többségének életvitelétől és lehetőségeitől, az összeget lefeleztem és szakemberek segítségével kiderítettem, milyen konyha jön ki összesen három millióból.

Ekkora összegből a lehetőségek:

  • A padló és a falburkolat cseréje elmarad, a konyha olcsó és egyszerű frontokból, a legegyszerűbb alap rozsdamentes mosogatómedencéből, olcsó pultból és olcsó csaptelepből van felépítve külsős villany-, és vízszerelési munkálatok nélkül, új konyhagépek nélkül, esetleg a régóta vágyott mosogatógép belefér, ha ügyesen sakkozik a csapat
  • Teljeskörű és korrekt kivitelezés, jó minőségű alapanyagok felhasználásával, jó stílusban egy kevés konyhaszekrényből felépített mikrokonyhában
  • Van már egy menő konyhád, ahol lecseréled a gépeket és kiegészíted egy konyhaszigettel, mondjuk a menő konyhások miért is szorulnak felújítási támogatásra? 
  • Ha cinikus akarsz lenni, veszel egy AGA sütőt, amit másfél millióért beüzemeltetsz.

Elsőt mindannyian láttunk eleget, nincs mit nézni rajta, a végeredmény nem lesz se szép, se szerethető. 

A másodikra mutatunk pár gusztusos példát, mert számtalan panelban és mosókonyhából, polgári lakások szétszabdalásából kialakult icipici, vagy aránytalan alapterületű konyhában úgysincs más lehetőség. 

Foto: Tina Dawson

Foto: Andrea Davis

Foto: Olive Bauers

Foto: Mike Marquez

Foto: Eddy Lee

Foto: Andrea Davis

-----------------------------------------------------------------------------------
Beltéri ajtók csere vagy felújítás: 500 000 Forint

Szép faajtók: mázolja le egy profi

A mázolás, pláne a régi rétegek eltávolítása hely-, és időigényes munka, 10-15 000 Ft/m2 alatt alapanyaggal együtt nem lehet megúszni. Magas költsége miatt egy ronda panelajtó esetében nem, de a lenti képen is látható stílusú ajtó esetében megéri a befektetést.

Ha a sorozatban vett maradék összegünket nézzük, 500 000 Forintért 2, esetleg 3 db nagypolgári lakásban található magas ajtónk lesz felújítva.

Foto: Samuel McGarrigle

Szemétbe vele, menjen a helyére tolóajtó

Ha kevés, pláne ha nem szabványméretű ajtónyílás van az ingatlanban, ahol van falfelület kifuttatni az ajtólapot, ezzel sok teret nyerhetünk. Panelek esetében nagyon nagy segítség, egyrészt a panelekben lévő ajtónyílások szabványokba nem illeszkedő, sőt, még saját magukon belül is ingadozó méretei és falvastagságai miatt ezekben az ingatlanokban a hagyományos és jó minőségű ajtó készíttetése aránytalanul drága. 

A lenti képen látható szerkezet kifejezetten olcsón beszerezhető, költséghatékony megoldások közé tartozik, és mint ott is, a szerkezetbe fogott lap lehet egy rusztikált, mentett falap, régi ajtó, ez tovább csökkenti a költségeket, de egy vékony lapból készült kivitelt is meg lehet 100 000 Forint alatt úszni. A jó minőségű tolóajtó beépítéssel együtt 200 000 Forintnál kezdődik.

Fontos, hogy a döntést a festés előtt kell meghozni, mert a régi ajtók keretét el kell távolítani, helyüket el kell dolgozni. Sajnos egyes esetekben egyik oldalon sincs hova kifutni a lapnak eltoláskor, és esélytelen tolóajtót felszerelni.

Foto: Michael Browning

Szemétbe vele, ajtócsere

Ha szabvány (65 x 210 cm, 75 x 210 cm, 90 x 210 cm, 100 x 210 cm), nem lesz probléma, 50 000 Forinttól lehet kapni ekkora ajtókat, igaz, ez az alacsony árkategória fóliával borított papírrácsot takar (CPL), hosszútávú befektetésnek nem megfelelő. Ahol a nyílás nem szabvány, az árak 100 000 Forintnál kezdődnek. Sajnos a nagyon olcsó ajtókra elköltött pénz nem igazán növeli az ingatlan értékét, ezért erősen megfontolandó mint befektetés. 

Le az ajtóval!

Érdemes a felújítás legelején átgondolni, hogyan fogjuk használni az ingatlant, mert lehet hogy egyes ajtókat, vagy akár falakat célszerűbb eltakarítani, mint költeni rájuk.

---------------------------------------------------------------------------------- 
Gardrób: 500 000 Forint 

Festmény, baj?

Egy szépen kivitelezett nyitott szerkezetet meg lehet úszni 150-200 000 Forintból, onnantól rajtad múlik milyen szépen pakolod ki a ruháid. Kicsit butik lesz.

Állványok, dobozok és paraván

Dupla állvány esetében nincs olyan nagy kihasználatlan tér sem, cserébe egy ilyen megoldásnak levegősebb a hatása és könnyebben mozgatható, költöztethető, szállítható.

Paravántól függően egészen olcsó is lehet, és könnyen tovább lehet belőle lépni egy gardróbszobába az elemek felhasználásával. A dupla állvány elengedhetetlen, mert a szimplával nagyon rossz a térkihasználása.:

Foto: Sonia Sanmartin

Egy hasonló szépséget lehet készíttetni is asztalossal és poszterborítással is számlára, hogy a fent említett feltételek is működésbe lépjenek.:

Nyitott gardróbváz + válaszfal

Magyarul gardróbszoba. Egy készen vásárolt nyitott gardróbváz ebben a méretben 150 000 Forint körül áll meg, egy kb. 10 m2 méretű gipszkartonfalat hasonló összegért biztosan felhúznak és lefestenek. Szép, tiszta megoldás, sokkal nagyvonalúbb egy pici gardróbszoba, mint ugyanennyiért egy beépített szekrény, a fal pedig sokkal szebb és jobban kihasználható felület, mint egy tolóajtó, ami semennyire sem az.

Foto: Goran Ivos

Antik ruhásszekrény

Akkora, amekkora, cserébe vételárral, szállítással, saját kezű rendberakással 100 000 Forint alatt meg lehet úszni és nem a legolcsóbb fautánzatú lamináltat kell évekig nézni, és így marad a legtöbb pénz a szép új fürdőre és konyhára.

Akinek van kézügyessége egészen korrekt, különleges darabokat lehet kifogni nagyon olcsón, fontos, hogy tiszta, szagtalan, egészséges legyen, ami egyáltalán nem lehetetlen küldetés és szépen öltöztethet többféle stílusú lakást.

Ezeket a bútorokat nem lehet lapra szerelni, így a szállítás mindig nyűgös és drága, ezt bele kell számolni egy antik szekrény megmentésébe, de a vételárak is ennek megfelelően szoktak alakulni. Elég sok az ingyen elvihető drabális bútor, nyilván nem a legszebbek az ilyenek

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.