Fantasztikus szubkultúrák: a gyűjtői tányérok

Fantasztikus szubkultúrák: a gyűjtői tányérok

A dísztányérok világa a minimál-indusztriál trend uralma alatt letűnőben volt, ám a megszorítós idők puha és kedves formákat hoznak a formatervezésben, és az antikot modernnel vegyítés, a növényes-állatkás-madaras-bukolikus-természetes motívumok trendje visszahozhatja ezeket a termékeket az otthonokba.

A gyűjtői tányérok világa nem különbözik a bélyeget, vagy bármilyen, limitált példányszámú, ám hacsak nem törik össze a másik 3440 darab, nem egyedi, nem kézzel készült, funkcionalitását vesztett akármi gyűjtésétől. Cserébe ha nyitott szemmel járunk, a gyűjtői tányérok között olcsón kifoghatunk kedves darabokat, és nem az Elvis Presley, vagy Star Wars tematikus darabokra gondolok, mert van ilyen is, képet inkább nem rakok ide róluk, a gyűjtői tányérok többsége nem képvisel dekorációs értéket, a maradék kis részét kell megkeresni.

A gyűjtői tányérok egyik kedvelt témája az állatvilág, és ezek most pont passzolnak a lakberendezési trendekbe, minden esetben falra akasztható a kiképzésük, cukik, aranyosak, kedvesek és ha megtaláljuk a megfelelő színekben elkészített példányt még jó dekorációs elemek is lehetnek. 

A gyűjtői tányérok első sorozata a dán Bing and Grondahl's 1895-ben készített Behind the frozen window nevű karácsonyi mintája volt. Ezek limitált példányszámban készültek, így megfelelő alanyok voltak a gyűjtéshez. Most 2000 dollár körül mennek, így ha elég időt várunk, befektetésnek se rosszak.

Az Európában készülő termékekre épülő, organikusan szerveződő gyűjtésre a hetvenes években az amerikai Bradford Exchange is belépett, azóta ez az egyik legnagyobb gyártó és kereskedő a piacon. (innen ered a Bradex tányér név) 

A tányérok értékét a ritkaságuk határozza meg, ha csak a nekünk megfelelő dizájnra megyünk, használtcikkes oldalakon pár ezer forintért be lehet szerezni egy-egy példányt. 

A következő részben kézzel készült porcelánok jönnek, amelyek között fantasztikus hazai termékek is találhatók. 

  • 2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva.