Fantasztikus szubkultúrák: a gyűjtői tányérok

Fantasztikus szubkultúrák: a gyűjtői tányérok

A dísztányérok világa a minimál-indusztriál trend uralma alatt letűnőben volt, ám a megszorítós idők puha és kedves formákat hoznak a formatervezésben, és az antikot modernnel vegyítés, a növényes-állatkás-madaras-bukolikus-természetes motívumok trendje visszahozhatja ezeket a termékeket az otthonokba.

A gyűjtői tányérok világa nem különbözik a bélyeget, vagy bármilyen, limitált példányszámú, ám hacsak nem törik össze a másik 3440 darab, nem egyedi, nem kézzel készült, funkcionalitását vesztett akármi gyűjtésétől. Cserébe ha nyitott szemmel járunk, a gyűjtői tányérok között olcsón kifoghatunk kedves darabokat, és nem az Elvis Presley, vagy Star Wars tematikus darabokra gondolok, mert van ilyen is, képet inkább nem rakok ide róluk, a gyűjtői tányérok többsége nem képvisel dekorációs értéket, a maradék kis részét kell megkeresni.

A gyűjtői tányérok egyik kedvelt témája az állatvilág, és ezek most pont passzolnak a lakberendezési trendekbe, minden esetben falra akasztható a kiképzésük, cukik, aranyosak, kedvesek és ha megtaláljuk a megfelelő színekben elkészített példányt még jó dekorációs elemek is lehetnek. 

A gyűjtői tányérok első sorozata a dán Bing and Grondahl's 1895-ben készített Behind the frozen window nevű karácsonyi mintája volt. Ezek limitált példányszámban készültek, így megfelelő alanyok voltak a gyűjtéshez. Most 2000 dollár körül mennek, így ha elég időt várunk, befektetésnek se rosszak.

Az Európában készülő termékekre épülő, organikusan szerveződő gyűjtésre a hetvenes években az amerikai Bradford Exchange is belépett, azóta ez az egyik legnagyobb gyártó és kereskedő a piacon. (innen ered a Bradex tányér név) 

A tányérok értékét a ritkaságuk határozza meg, ha csak a nekünk megfelelő dizájnra megyünk, használtcikkes oldalakon pár ezer forintért be lehet szerezni egy-egy példányt. 

A következő részben kézzel készült porcelánok jönnek, amelyek között fantasztikus hazai termékek is találhatók. 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.