Felismered a Herendi mintákat? I. rész: Rothschild

Felismered a Herendi mintákat? I. rész: Rothschild

A magyar ipar otthonkánkban is szerephez jutó szereplőit illik ismerni és felismerni. Sorozatunkban sorra vesszük ezeket, és jellegzetes termékeiket is. A majdnem 200 éves Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Rothschild mintája az állatkás, pláne madárkás, gazdagon díszített trendekbe még illeszkedik is.

Mi az a Rothschild minta?

Pontosabban Rothschild Oiseaux, Rothschild madarak, rövidítve RO minta 1860 óta van forgalomban a manufaktúránál. 

Az aranyszegélyes porcelánokon tizenkétféle, színes, faágon üldögélő madár vagy madárpár látható, az ágakról finom lánc lóg alá. A madarak körül elszórtan, lepkék és bogarak találhatók. 

A mintának előfordul lánc nélküli változata is.  

A minta egyes elemei szürreálisak, a madárfajok nem beazonosíthatóak és mereven pózolnak, az ág letörne egy ekkora madár alatt. Újratervezett változata -Babos Pálma a tervező- a Jardin de Reve (REJA, REJAR).  

  
Lánc az ágon? Miért?

A legenda szerint Rothschild bárónő egy napon elveszítette nyakláncát, és szobalányát is meggyanúsította a lopással. Aztán egyszer, a kertjében sétálva, egy fa ágain énekesmadarakat látott, és közelükben megtalálta az eltűnt aranyláncot.

Fischer Mór - a másik legenda szerint- a jelenet emlékére terveztette meg ezt a mintát. A feljegyzések szerint Rotschild bárónő 1869-ben vásárolt porcelánokat a manufaktúrától. 

 
Mik a számok?

A Herendi porcelánok kézzel festett termékek, NEM matricázott, NEM kínai gagyi, alján a porcelán formáját és a darabot megfestő porcelánfestő számát jelölik a számok.

https://otthonka.ezalenyeg.hu/dekor/alulertekelt-magyar-csodak-dizajner-granit-tanyer-17252
  • 2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva.