Felismered a Herendi mintákat? I. rész: Rothschild

Felismered a Herendi mintákat? I. rész: Rothschild

A magyar ipar otthonkánkban is szerephez jutó szereplőit illik ismerni és felismerni. Sorozatunkban sorra vesszük ezeket, és jellegzetes termékeiket is. A majdnem 200 éves Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Rothschild mintája az állatkás, pláne madárkás, gazdagon díszített trendekbe még illeszkedik is.

Mi az a Rothschild minta?

Pontosabban Rothschild Oiseaux, Rothschild madarak, rövidítve RO minta 1860 óta van forgalomban a manufaktúránál. 

Az aranyszegélyes porcelánokon tizenkétféle, színes, faágon üldögélő madár vagy madárpár látható, az ágakról finom lánc lóg alá. A madarak körül elszórtan, lepkék és bogarak találhatók. 

A mintának előfordul lánc nélküli változata is.  

A minta egyes elemei szürreálisak, a madárfajok nem beazonosíthatóak és mereven pózolnak, az ág letörne egy ekkora madár alatt. Újratervezett változata -Babos Pálma a tervező- a Jardin de Reve (REJA, REJAR).  

  
Lánc az ágon? Miért?

A legenda szerint Rothschild bárónő egy napon elveszítette nyakláncát, és szobalányát is meggyanúsította a lopással. Aztán egyszer, a kertjében sétálva, egy fa ágain énekesmadarakat látott, és közelükben megtalálta az eltűnt aranyláncot.

Fischer Mór - a másik legenda szerint- a jelenet emlékére terveztette meg ezt a mintát. A feljegyzések szerint Rotschild bárónő 1869-ben vásárolt porcelánokat a manufaktúrától. 

 
Mik a számok?

A Herendi porcelánok kézzel festett termékek, NEM matricázott, NEM kínai gagyi, alján a porcelán formáját és a darabot megfestő porcelánfestő számát jelölik a számok.

https://otthonka.ezalenyeg.hu/dekor/alulertekelt-magyar-csodak-dizajner-granit-tanyer-17252
  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.16

Miért ne vegyél műanyag kerti bútort?

Itt a szezon, sokaknak lesz aktuális a kerti bútorok kérdése, amelyekből az igazán szép és jó minőségű megfizethetetlen, a többi meg műanyag, vagy használt, vagy csináld meg magadnak.