Hogyan szedj vadvirágokból csokrot?

Hogyan szedj vadvirágokból csokrot?

Bár a vadon termő virágok többsége nem túl tartós, egy vendégségbe érkezve lehet szebb gesztus ezt átnyújtani, mint megvenni a századik orchideát. Mellesleg olcsóbb és környezettudatosabb döntés is, feltéve, ha ésszel csináljuk, nem úgy, mint egy vaddisznó.

Mit?

A hazai élővilágvan vannak fokozottan védett, védett, veszélyeztetett és mérgező élőlények is, ezeket jobb békén hagyni. Ahhoz hogy tudjuk, amit éppen le akarunk szedni védett, mérgező, esetleg mindkettő egyszerre, első körben meg kell határozni a pontos fajt. Sajnos az applikációk nem megbízhatóak, ezért aki biztosra akar menni, vegyen egy könyvet, és ássa bele magát egy kicsit a témába, ami amúgy rendkívül érdekes. Szerencsére a virágzó növényeket könnyebb egy kezdőnek felismerni, mint egy levelet, így ezen a területen akár sikerélménye is lehet az embernek.

Vannak határozó csoportok is, egyik jobb, másik kevésbé.

A védett és fokozottan védett fajok listáját itt találjátok.

Hol?

Természetvédelmi és magánterületen még a gyomot se szabad leszedni, így mielőtt kivágjátok valaki földjén a levendulát, érdemes tájékozódni.

Hogyan?

A mérgező élőlényeknek is van szerepe az élővilágban, így miután ügyesen megállapítottad, hogy ez bizony egy bolondító beléndek, nem kell széttaposni. 

Ugyanezért nem szabad a virágokat tépkedni sem, mert azzal a növény gyökerét is felszedjük. Ezért minden eshetőségre jó, ha van nálunk egy kis metszőolló és azzal kultúráltan lehet még egy kis szívós sást is csípni a vázába. 

 

 

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.