Okos applikációval határozni, amit megeszel?

Okos applikációval határozni, amit megeszel?

Csodásak a vadon termő zöldségek és kora tavasszal nincs más helyi és szabadföldi termény, amivel tudnánk pótolni zöldigényünket. Attól még nem kéne félvállról venni a gyűjtést, pláne fogyasztást megelőző beazonosítást. A gombákról nem is beszélve.

Lengyel Attila, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatója végigtesztelte az ingyenes növényfelismerő alkalmazásokat 20-20 fajjal. A teszt részletes eredményi itt olvashatók, a tíz alkalmazás (Flora Incognita, LeafSnap, NatureID, PictureThis, PlantCam, PlantNet, PlantLens, Seek, PlantSnap, Google Lens) közül a legjobban teljesítő (PlantNet) 18 pozitív találatot hozott, ami 90%, elég karcsú, ha abban a 10%-ban valami bajba keveredünk. 

A másik baj ezekkel az alkalmazásokkal, -ahogy a kutató is írja-, hogy eltávolít a valódi megismerés, az élővilág összefüggéseinek, működésének és szerkezetének megismerésétől. Ez a neve, bumm, ez kevés a természetbúvárkodáshoz, a növény megismeréséhez, holott ez a lényeg. Gerald Durrell öröksége a lényeg. 

Hol lehet tanulni?

Szuper egynapos túrák, tanfolyamok vannak a témában, ahol egy tapasztalt szakértő segítségével a gyakorlatban lehet megtanulni a fajokat, a növényhatározás menetét. 

Az etikus és kultúrált természetjárásról, gyűjtésről itt olvashatsz. 

Itt pedig a kora tavasszal termő zöldségekről írtunk egy összefoglalót.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.