Miért olyan megterhelő idegileg a lakásfelújítás?

Miért olyan megterhelő idegileg a lakásfelújítás?

Híresen nehéz és megterhelő levezényelni, vagy csak elviselni egy lakásfelújítást, pláne építkezést, utánanéztünk, miért, hátha attól jobb lesz. 

Foto: Raghavendra Saralaya

Nem tudsz ennyi döntést hozni ennyi idő alatt

Bizonyított, hogy a döntési képesség nem végtelen szupererő, hanem kimeríthető forrás. Lakásfelújítás során pedig irgalmatlan mennyiségű döntést kell hozni, ami az állandó mindennapi döntéseink mellett már kimerítő mennyiség.  

A forrás kimerülése után hagyjuk rá a kivitelezőre azt, ami nem tetszik, ordítunk mint egy állat ártalmatlan családtagjaink ártalmatlan kérdései miatt, vagy fel se vesszük a telefont és a galiba mindhárom esetben csak fokozódik, további döntések kényszerét ránk borítva. 

Bővebben, angolul itt olvashattok erről a jelenségről. 

Nem értesz hozzá

Az csak egy dolog, hogy túl sok a döntés, de olyan kérdésekre kell választ adni, amikről fogalmad sincs, egy lakásfelújítás esetében akár tíz szakma ismereteivel kellene rendelkezni. Ezért vagy kockáztatsz egy ösztönös választással -stresszt növeli-, vagy utánanézel -fárasztó-, vagy másokra hagyod a döntést. 

A bizonytalanság kicsinál

Egy szűrővizsgálat utáni várakozás bizonytalanságához képest még a biztos rossz hír is csökkenti a szorongás szintjét, bizonyították be kutatók. 

Mikor lesz kész, mennyibe fog kerülni, mit rontanak el holnap, megint lelép-e a brigád, mit visz magával, összetöri-e a brigád a bedobozolt Herendit, hogyan fog kinézni a vagyonért megvásárolt csempe a falon, hogyan fog kinézni a kiválasztott konyhafront, a megrendelt gépeket hozza-e a szállító, nagy felületen milyen lesz az a bevállalós árnyalatú falszín amin összevesztünk az obiban, megannyi kínzó kérdés, amelyekre nincs válasz és a kimenetel felett kontrollunk sincs. 

Bizonytalanságot szül az is, hogy a felújítás elszakít minket a napi rutinoktól, amelyeket nem szabad alábecsülni, rutinjaink összezavarása magában feszültséget okoz. Ezek így együtt aggodalmaskodáshoz vezetnek, azért látunk mindent sötétebben egy felújítás közben és végén, készülünk a legrosszabbra és a felújítási időszakban életünk más területein is szétparázzuk magunkat mindenen, ami rontja a döntéshozatali képességeket, ami lakásfelújítás alatt nem jelent jót az álmoskönyv szerint. 

Itt összegyűjtöttünk 10 tippet, amivel csökkenteni tudod a felújítás alatti stresszt. 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.