Vad gyomok a lakásban: bogáncs

Vad gyomok a lakásban: bogáncs

A vágott virágokat ellenzők az erre a célra termesztett növények környezeti terhelését szokták említeni kifogásként. Mások a használati időre vetített magas ár miatt kerülik ezt a fajta dekorációs megoldást. A gyomok hasznosítása vágott virágként mindkét problémára megoldást kínál, és vannak közöttük meghökkentően dekoratív fajok. 

Gyűjtés

A bogáncs, bár hajlamos a köznyelv minden szúrós és nemkívánatos növényt lebogáncsozni, nem egy faj, hanem egy nemzetség, amely tagjai nem mind, és nem mindig gyomok, így a legfontosabb első körben tisztázni, hogy vannak köztük védett fajok, amelyekhez tilos hozzányúlni. 

A védett bogáncsoka leírását a linkeken találjátok: horgas, magyar, kisfészkű hangya, nagyfészkű hangya, szürke.

A többit pedig lényegében minden mezőn, szántón és legelőn, út szélén megtaláljátok, a virágot lecsípni metszőollóval és kesztyűben lehet.

Milyen környezetbe illik?
 • modern
 • minimalista, letisztult
 • tágas tér, szúrnak kegyetlenül
 • a nagy méretben levágott példányok nagyon tágas teret igényelnek, cserébe impozánsak is tudnak lenni akár méteres nagyságukkal
 • kisgyerek ne érje el, ne legyen semmiképpen útban, szúrnak kegyetlenül
Illat
 • nincs
Virágzás
 • nyár
Tartósság
 • 1 hét váltott vízben, napos ablakban

 

 

 • 2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

 • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

 • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva.