A legsokoldalúbb gyom: a cickafark

A legsokoldalúbb gyom: a cickafark

Egy vágott virágnak nem kell se pénzbe kerülni, se fóliában nőni, se kilométereket utazni, mire a vázánkban köt ki, hogy egy héttel később a szemétben végezze. Sorozatunkban vágott virágnak is beillő gyomokat mutatunk be, ebben a részben a dekoratív gyógynövény, a cickafark következik.

Az első rész a bogáncsról szólt, itt olvashatjátok. 

A cickafark gyűjtése

A közönséges cickafark gyepekben és pillangósokban számít gyomnak, ettől függetlenül minden példánya gyógynövény, mellesleg mutatós, és tartós is. Nyáron végig virágzik és az árkokban, legelők, mezők, erdők szélén gyakori. Mivel szára erős, érdemes metszőollóval vágni belőle, különben csak a tépkedés megy.

Ha a későbbiekben kiszáradt dekorációt gyógynövényként akár külsőleg, akár belsőleg hasznosítjuk, ne az út mentén, hanem onnan kicsit távolabb érdemes begyűjteni. 

Milyen környezetbe illik?
  • szürkés, fáradt színei miatt pasztell színű környezetbe
  • szép sziluettje miatt ablakba, ellenfénybe
  • vintage, hippi, kedves kis otthonokba
Illat
  • enyhe, érdektelen
Tartósság

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.