Csodaszép kimonó varrása házilag

Csodaszép kimonó varrása házilag

Aki tud egyenesen varrni, meg tudja csinálni, aztán lehet parádézni, mert ezt a darabot a megfelelő anyagválasztás viszi el a hátán, nem az haute couture ismeretek. 

 
Az alapanyag

Mivel nyári, esetleg otthoni viselet, könnyű, vékony alapanyag a legjobb választás, a legkönnyebb vékony pamutvászonnal dolgozni, ügyesek rámehetnek a hernyóselyemre is.

A lényeg a két alapanyag kontrasztja, így lesz látványos a végeredmény. Érdemes szépen és szabályosan téphető, jó minőségű anyagot venni, annak a szabása gyerekjáték lesz, mivel téglalapokból áll a ruha.

 
Alapanyag mennyisége:

Az alapanyagból:

  • 150 széles méteráruból a kész hossz, ez 170 cm testmagasság esetén egy hosszú kimonóhoz 150 cm.

a szegőből:

  • 150 cm széles méteráruból (nyugodtan el lehet forgatni 90 fokban a szegőt, semmi baj nem lesz belőle) 1 méter szükséges
1. Az alját mindkét elejének és a hátának is felhajtom (bevasalom 1, majd 4 cm szélesen, és letűzöm)
2. Mindkét elejére rávarrom a szegőt. 

A 12 cm szélességű szabványokból 5 cm széles kész szegő lesz (varrásszélesség 1-1 cm és félbehajtva a 10 cm-t kapjuk az ötöt) Ez szép, arányos, elég széles, de nem túlzás. 

 
 

Színre színt fordítva 1 cm szélesen levarrom, majd bevasalom, hogy az alsó behajtás 2 mm szélesen túllógjon az eleje varráson, az alján a sarkát a képen látható módon dolgozom el egy keresztbe varrással és kifordítással, és a szépen helyére vasalt anyagot a színéről, közvetlenül a varrás mentén letűzöm. Aki nem gyakorlott, fércelje, gombostűzze le, akkor biztosan tud tűzni a helyes vonalon. 

2. A válla szegőket összevarrom

A két csíkot pontosan egymásra fektetem és hosszában végigvarrom. A varrás mentén kétfelé vasalom. Az egyik oldalába az elejére varrt szegőhöz hasonló módon belevarrom a hátát, a másikba a két elejét. A két eleje pont találkozzon egymással, ne fedjék egymást. Ezt a találkozási pontot érdemes megerősíteni és azt egy kézzel felvarrt kővel, szegeccsel, akármivel elfedni.  

 
 
Az oldala szegőket felvarrom

A két-két oldala szegőt összevarrom a rövidebbik oldaluknál, szétvasalom, így elég hosszú lesz a két oldalát szegni. A varrást pont a vállaszegőkhöz illesztem és az elejéhez hasonló módon végigvarrom, vasalom, letűzöm. A végeit is pontosan úgy dolgozom el, mint a fenti képen az elejéhez adott instrukcióknál.  

  
Összevarrom az oldalát

A két oldalát egymásra illesztem és a szegőtől egy talptávolságra, a szegővel párhuzamosan haladva varrom össze, lényegében addig, ameddig tetszik, a karnak azért legyen bőven helye, lobogása, akkor lesz szép, mutatós. 

 

 

 

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.