Csodaszép kimonó varrása házilag

Csodaszép kimonó varrása házilag

Aki tud egyenesen varrni, meg tudja csinálni, aztán lehet parádézni, mert ezt a darabot a megfelelő anyagválasztás viszi el a hátán, nem az haute couture ismeretek. 

 
Az alapanyag

Mivel nyári, esetleg otthoni viselet, könnyű, vékony alapanyag a legjobb választás, a legkönnyebb vékony pamutvászonnal dolgozni, ügyesek rámehetnek a hernyóselyemre is.

A lényeg a két alapanyag kontrasztja, így lesz látványos a végeredmény. Érdemes szépen és szabályosan téphető, jó minőségű anyagot venni, annak a szabása gyerekjáték lesz, mivel téglalapokból áll a ruha.

 
Alapanyag mennyisége:

Az alapanyagból:

  • 150 széles méteráruból a kész hossz, ez 170 cm testmagasság esetén egy hosszú kimonóhoz 150 cm.

a szegőből:

  • 150 cm széles méteráruból (nyugodtan el lehet forgatni 90 fokban a szegőt, semmi baj nem lesz belőle) 1 méter szükséges
1. Az alját mindkét elejének és a hátának is felhajtom (bevasalom 1, majd 4 cm szélesen, és letűzöm)
2. Mindkét elejére rávarrom a szegőt. 

A 12 cm szélességű szabványokból 5 cm széles kész szegő lesz (varrásszélesség 1-1 cm és félbehajtva a 10 cm-t kapjuk az ötöt) Ez szép, arányos, elég széles, de nem túlzás. 

 
 

Színre színt fordítva 1 cm szélesen levarrom, majd bevasalom, hogy az alsó behajtás 2 mm szélesen túllógjon az eleje varráson, az alján a sarkát a képen látható módon dolgozom el egy keresztbe varrással és kifordítással, és a szépen helyére vasalt anyagot a színéről, közvetlenül a varrás mentén letűzöm. Aki nem gyakorlott, fércelje, gombostűzze le, akkor biztosan tud tűzni a helyes vonalon. 

2. A válla szegőket összevarrom

A két csíkot pontosan egymásra fektetem és hosszában végigvarrom. A varrás mentén kétfelé vasalom. Az egyik oldalába az elejére varrt szegőhöz hasonló módon belevarrom a hátát, a másikba a két elejét. A két eleje pont találkozzon egymással, ne fedjék egymást. Ezt a találkozási pontot érdemes megerősíteni és azt egy kézzel felvarrt kővel, szegeccsel, akármivel elfedni.  

 
 
Az oldala szegőket felvarrom

A két-két oldala szegőt összevarrom a rövidebbik oldaluknál, szétvasalom, így elég hosszú lesz a két oldalát szegni. A varrást pont a vállaszegőkhöz illesztem és az elejéhez hasonló módon végigvarrom, vasalom, letűzöm. A végeit is pontosan úgy dolgozom el, mint a fenti képen az elejéhez adott instrukcióknál.  

  
Összevarrom az oldalát

A két oldalát egymásra illesztem és a szegőtől egy talptávolságra, a szegővel párhuzamosan haladva varrom össze, lényegében addig, ameddig tetszik, a karnak azért legyen bőven helye, lobogása, akkor lesz szép, mutatós. 

 

 

 

 

 

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.