Milyen bőrövek rohadnak szét?

Milyen bőrövek rohadnak szét?

Amik nem bőrből vannak. Régen minden jobb volt rovatunk első fejezete következik, a pozdorjából készült övek. 

Nagy a sírás-rívás amikor veszünk egy kifejezetten drága, és a felirat szerint is leather övet, és elsőre semmi sem utal arra, hogy szemetet tartunk a kezünkben, majd fél év múlva a szélek elnyílnak, a termék a lyukaknál, vagy sarkainál szétreped, vagy simán irtó rondán öregszik, ahogy csak a műbőrök képesek öregedni.

Bonded leather, azaz préselt, recycling, ragasztott, vagy rostbőr

A fotón alul egy ilyen csodából készült öv keresztmetszete látható, felül pedig egy tényleg valódi, frankó, tuti, kóser, nem tudom hogyan lehet már ezt értelmesen megmondani milyen bőr, angolul full grain leather látható. Ez így volt rajta az állaton, ahogy ott van.

A bőripari hulladékot - a rostbőr elnevezés használatához elég, ha a massza 50% bőrt tartalmaz - darálják, ragasztóval elkeverve préselik, de mivel ez így még porlad, bevonják ezzel-azzal, menő dizájnt kap és egy parádés árcédulát. 

Olyan szempontból nem marhaság, hogy legalább felhasználják a szemetet, csak egy ilyen termék esetében alaposan mérlegeljétek az árat, mert:

  • A préselt bőrből készült termék előállítási költsége sokkal alacsonyabb, mint egy valódi bőr termék esetében, mert a valódi bőr szabálytalan felületű és vastagságú, sok a hulladék, rendkívül költséges kézimunka és szakértelem szabni, a préselt bőr egy egyenletes felületű és vastagságú téglalap szemétből és műanyagból, szabása robotizálható, ezért ne kerüljön már többe, mint a valódi bőr.
  • A préselt bőrből készült termék használati ideje pár hónap, egy korrekt bőr évtizedekben mérhető élettartamához képest.
A tényleg teljesen mű műbőrök

Textilbőr, műbőr, ekobőr, vegán bőr, semmi közük a valódi bőrhöz. 

 
  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.