Kimonó öv varrása házilag

Kimonó öv varrása házilag

Ingruhák, laza otthonkák szép kiegészítője az obi, avagy kimonó öv, amit nagyon egyszerű elkészíteni.

Alapanyag

Két lehetőség van:

 1. kemény, merev alapanyag, pl. merevebb műbőr, farmer, bútorszövet, ez az elkészítési leírás jó minőségű, merevebb műbőrre van írva, az a legegyszerűbb, ez van a képeken is
 2. akármi lehet, de ezt közbéléssel merevvé kell tenni

Az első megoldás háztartási körülmények között egyszerűbb, mert a közbélések nem háztartási körülményekre, háztartási vasalóra vannak tervezve, hanem présgépre. Aki bátor, tud préselni, tud hol préseltetni, abból készíti el, amiből akarja.

A bélés, mivel ennél a megoldásnál látszó szegőként funkcionál, ennel megfelelően kell megválasztani a színét, mintáját. 

Szabás

egyszerű téglalapokkal dolgozunk

alapanyag:

 • Szélesség: 8-12 cm között minden megfelel, rövidebb derékra elég a 8 cm, magas nőknek 12 cm vastag öv is elfér
 • Hosszúság, az öv 2 darabból áll: derékbőség-5 cm és 20 cm

bélés:

 • szélesség: alapanyag szélessége+4 cm
 • hosszúság: munkadarabok hosszúsága+5 cm

tehát 75 cm derék és 12 cm széles öv esetében: 

alapanyag:

 • 12 cm x 70 cm
 • 12 cm x 20 cm

bélés:

 • 16 cm x 75 cm
 • 16 cm x 25 cm

megkötő:

2-3 cm széles kötő ideális, ezt a bélésanyagból is meg lehet varrni, egyszerűbb azonban kész szalagot vásárolni, vagy akár bőrszíjat használni. Az öv mindkét végére kell megkötő, ezek 50 cm és 1 m hosszúak, tehát 1,5 m szalagot kell hozzá vásárolni.

 

 A szabványok rövidebbik oldalát színt színre fordítva összeillesztem, pont a közepén kihagyok a varrásból annyit, amilyen széles megkötőt tervezek. Ugyanezt teszem a béléssel is, 1 cm szélesen összevarrom, a varrásokat szétvasalom.

 

 Az így kapott két darabot színt színre fordítva egymásra helyezem, a bélés nagyobb mint az alapanyag, így van jól. Mindkét hosszabbik oldalát 1 cm szélesen összevarrom, arra ügyelek, hogy a két előző folyamatban készített varrat pontosan illeszkedjen, mert a lyukaknak találkozni kell, ott megy majd át a megkötő. 

 

 Kifordítom, szépen levasalom, ha pontos volt a munka, a bélés 1 cm szélesen szegi az övet. A két szélén keletkezett többlet bélést pontosan behajtom a két anyag közé, középre illesztem a megkötőt (a hosszabb megkötőt rakom a lyukhoz közelebbi oldalra), rögzítem egy gombostűvel. Az övet körbeszegem közvetlenül a visszahajtott bélés mellett, a két végén pedig 1 mm szélesen. A képen mutatom.:

 

A lyukat kézzel varrom körbe, a bélést és az alapanyagot igyekszem szépen, láthatatlanul összevarrni. 

Az övet a derekamra helyezem, a megkötőt alulról kibújtatom a lyukon, a másikat végigvezetem az övön és a képen látható módon megkötöm. 

A megkötő hosszát érdemes egyénlileg kikísérletezni odagombostűzött állapotban, mert egyén és csomó válogatja. 

 

 

 

 

 

 • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

 • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

 • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.