Kimonó öv varrása házilag

Kimonó öv varrása házilag

Ingruhák, laza otthonkák szép kiegészítője az obi, avagy kimonó öv, amit nagyon egyszerű elkészíteni.

Alapanyag

Két lehetőség van:

 1. kemény, merev alapanyag, pl. merevebb műbőr, farmer, bútorszövet, ez az elkészítési leírás jó minőségű, merevebb műbőrre van írva, az a legegyszerűbb, ez van a képeken is
 2. akármi lehet, de ezt közbéléssel merevvé kell tenni

Az első megoldás háztartási körülmények között egyszerűbb, mert a közbélések nem háztartási körülményekre, háztartási vasalóra vannak tervezve, hanem présgépre. Aki bátor, tud préselni, tud hol préseltetni, abból készíti el, amiből akarja.

A bélés, mivel ennél a megoldásnál látszó szegőként funkcionál, ennel megfelelően kell megválasztani a színét, mintáját. 

Szabás

egyszerű téglalapokkal dolgozunk

alapanyag:

 • Szélesség: 8-12 cm között minden megfelel, rövidebb derékra elég a 8 cm, magas nőknek 12 cm vastag öv is elfér
 • Hosszúság, az öv 2 darabból áll: derékbőség-5 cm és 20 cm

bélés:

 • szélesség: alapanyag szélessége+4 cm
 • hosszúság: munkadarabok hosszúsága+5 cm

tehát 75 cm derék és 12 cm széles öv esetében: 

alapanyag:

 • 12 cm x 70 cm
 • 12 cm x 20 cm

bélés:

 • 16 cm x 75 cm
 • 16 cm x 25 cm

megkötő:

2-3 cm széles kötő ideális, ezt a bélésanyagból is meg lehet varrni, egyszerűbb azonban kész szalagot vásárolni, vagy akár bőrszíjat használni. Az öv mindkét végére kell megkötő, ezek 50 cm és 1 m hosszúak, tehát 1,5 m szalagot kell hozzá vásárolni.

 

 A szabványok rövidebbik oldalát színt színre fordítva összeillesztem, pont a közepén kihagyok a varrásból annyit, amilyen széles megkötőt tervezek. Ugyanezt teszem a béléssel is, 1 cm szélesen összevarrom, a varrásokat szétvasalom.

 

 Az így kapott két darabot színt színre fordítva egymásra helyezem, a bélés nagyobb mint az alapanyag, így van jól. Mindkét hosszabbik oldalát 1 cm szélesen összevarrom, arra ügyelek, hogy a két előző folyamatban készített varrat pontosan illeszkedjen, mert a lyukaknak találkozni kell, ott megy majd át a megkötő. 

 

 Kifordítom, szépen levasalom, ha pontos volt a munka, a bélés 1 cm szélesen szegi az övet. A két szélén keletkezett többlet bélést pontosan behajtom a két anyag közé, középre illesztem a megkötőt (a hosszabb megkötőt rakom a lyukhoz közelebbi oldalra), rögzítem egy gombostűvel. Az övet körbeszegem közvetlenül a visszahajtott bélés mellett, a két végén pedig 1 mm szélesen. A képen mutatom.:

 

A lyukat kézzel varrom körbe, a bélést és az alapanyagot igyekszem szépen, láthatatlanul összevarrni. 

Az övet a derekamra helyezem, a megkötőt alulról kibújtatom a lyukon, a másikat végigvezetem az övön és a képen látható módon megkötöm. 

A megkötő hosszát érdemes egyénlileg kikísérletezni odagombostűzött állapotban, mert egyén és csomó válogatja. 

 

 

 

 

 

 • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

 • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

 • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.