Csónaknyakú nyári blúzcsoda

Csónaknyakú nyári blúzcsoda

Könnyű nyári blúz, könnyen elkészíthető és megfelelő anyagválasztás esetén kellőképpen látványos is. 

 

 

Alapanyag

Ez a minta elsősorban kerettel körbenyomott, kendőmintás alapanyagból, esetleg kész kendőből megvarrva mutat jól, mert így kapjuk a széles csíkokat a szabványunk szélén. A fenti alapanyag teljes szélességében és 150 centiméter hosszan keretezett mintázatú, így 150 centit és a teljes anyagszélességet használtam, középen kettévágva. Kisebből is neki lehet állni.

Szabásminta

Nincs, ez egy téglalap, a kendőmintás alapanyag kerete határozza meg a határokat, a fenti 150x150 cm félbehajtva így kapunk egy 60 cm körüli, hosszú ujjú blúzt végeredménynek. 

 

 A válla összevarrásához a színt színre fordítva egymásra illesztem a két anyagot, kijelölöm a közepét, és mindkét irányba kijelölök 15 centit. A 15 centis jelölésektől varrok a széléig 5 cm szélesen. 

 

Szétvasalom, 1 cm szélesen behajtom, levasalom és letűzöm mindkét oldalt. Így meg is kaptam a csónaknyakat.

 

 A következő lépésként az ujjait is 1, majd 4 cm szélesen bevasalom, letűzöm. Az alját 2x1 cm szélesen bevasalom, letűzöm.

A két szélét a szélétől 30 cm távolságra, az ujjnak 30 cm bőséget hagyva tűzöm le egészen az aljáig. 

 

 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.