Villámgyors és csinos szoknya

Villámgyors és csinos szoknya

Kezdők is bátran nekifoghatnak ennek a csinos szoknyának.

Alapanyag

A derékrész:

150 cm széles méteráruból 20 cm erős, jó tartású kötött anyag.

A szoknyarész:

150 cm széles méteráruból 2x a szoknya hossza + 10 cm. Ez térd alá érő szoknya esetében egy 170 centiméteres személynek 150 cm. Bármilyen kellemes esésű, lágy anyag megfelel, akár az őszre is gondolhatunk, a fazon nem csak nyári.

A szoknyarész anyagát két, 150 cm széles és 75 cm hosszú darabra vágom.

A két darabot egymásra fektetem, színt színre. Az egyik 150 centis oldalon, a majdani derékrészen kijelölöm középre a derékméret felét. 

A derékméretet úgy kapom, hogy lemérem a viselőt 10 centivel lentebb, ahova a szoknya derekát akarom rakni. Ez tetszőleges hely a köldök és a csípő között, ki milyen fazonra vágyik, ez a szoknya derékon és csípőn is lehet. 

A derékrész felének két szélét kijelölöm, egyik oldalon az anyag széléig varrom 2 cm széles varrásráhagyással. Másik oldalon a jelöléstől belevarrok egy zipzárt és utána varrom össze. Esetünkben rejtett zipzárt használtunk, körömmel szétnyomva sima talppal is ügyesen be lehet varrni, érdemes gyakorolni. Akinek nem megy, vegyen hozzá speciál talpat. Ezen az oldalon is 2 cm varrásráhagyást használok!

 

A zipzár aljától is összevarrom a széléig.

A varratot szétvasalom, 1 cm szélesen behajtom, levasalom, letűzöm 1 cm szélesen. A munkadarab 1 és 5 cm szélesen lett behajtva a minta miatt, a drappon nagyon látszott a varrat, szebb volt a kékbe helyezni.

A derékrész közepét kijelölöm. Színre színt fordítva a szoknya derekának zipzárral ellentétes oldalának közepére, a varratra rögzítem a szélét. 1 cm szélesen felvarrom a derékrészt a szoknyára. A zipzárnál a képen látható módon futtatom ki a varratot.:

 

A varratot a derékrész felé vasalom. 

A derékrész lelógó részein szín színre hajtok és 1 cm szélesen összevarrom, sarkokat lecsípem, kifordítom.

 

A derékrész felvarrottal szemközti hosszú oldalát vagy 1 cm szélesen bevasalom, vagy eltisztázom interlockkal, vagy szegőt varrok rá. A felfelé vasalt varratra gombostűzöm, és vagy kézzel, vagy géppel a két zipzár között végig a derékon levarrom.

A szoknya alját (ami egy négyzet) 2x0,5 cm szélesen bevasalom és levarrom géppel, vagy ha nagyon tündér végeredményt akarok, kézzel. 

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.