Villámgyors és csinos szoknya

Villámgyors és csinos szoknya

Kezdők is bátran nekifoghatnak ennek a csinos szoknyának.

Alapanyag

A derékrész:

150 cm széles méteráruból 20 cm erős, jó tartású kötött anyag.

A szoknyarész:

150 cm széles méteráruból 2x a szoknya hossza + 10 cm. Ez térd alá érő szoknya esetében egy 170 centiméteres személynek 150 cm. Bármilyen kellemes esésű, lágy anyag megfelel, akár az őszre is gondolhatunk, a fazon nem csak nyári.

A szoknyarész anyagát két, 150 cm széles és 75 cm hosszú darabra vágom.

A két darabot egymásra fektetem, színt színre. Az egyik 150 centis oldalon, a majdani derékrészen kijelölöm középre a derékméret felét. 

A derékméretet úgy kapom, hogy lemérem a viselőt 10 centivel lentebb, ahova a szoknya derekát akarom rakni. Ez tetszőleges hely a köldök és a csípő között, ki milyen fazonra vágyik, ez a szoknya derékon és csípőn is lehet. 

A derékrész felének két szélét kijelölöm, egyik oldalon az anyag széléig varrom 2 cm széles varrásráhagyással. Másik oldalon a jelöléstől belevarrok egy zipzárt és utána varrom össze. Esetünkben rejtett zipzárt használtunk, körömmel szétnyomva sima talppal is ügyesen be lehet varrni, érdemes gyakorolni. Akinek nem megy, vegyen hozzá speciál talpat. Ezen az oldalon is 2 cm varrásráhagyást használok!

 

A zipzár aljától is összevarrom a széléig.

A varratot szétvasalom, 1 cm szélesen behajtom, levasalom, letűzöm 1 cm szélesen. A munkadarab 1 és 5 cm szélesen lett behajtva a minta miatt, a drappon nagyon látszott a varrat, szebb volt a kékbe helyezni.

A derékrész közepét kijelölöm. Színre színt fordítva a szoknya derekának zipzárral ellentétes oldalának közepére, a varratra rögzítem a szélét. 1 cm szélesen felvarrom a derékrészt a szoknyára. A zipzárnál a képen látható módon futtatom ki a varratot.:

 

A varratot a derékrész felé vasalom. 

A derékrész lelógó részein szín színre hajtok és 1 cm szélesen összevarrom, sarkokat lecsípem, kifordítom.

 

A derékrész felvarrottal szemközti hosszú oldalát vagy 1 cm szélesen bevasalom, vagy eltisztázom interlockkal, vagy szegőt varrok rá. A felfelé vasalt varratra gombostűzöm, és vagy kézzel, vagy géppel a két zipzár között végig a derékon levarrom.

A szoknya alját (ami egy négyzet) 2x0,5 cm szélesen bevasalom és levarrom géppel, vagy ha nagyon tündér végeredményt akarok, kézzel. 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.