Hogyan kiránduljunk kultúráltan és biztonságban?

Hogyan kiránduljunk kultúráltan és biztonságban?

Itt az ősz, a friss levegő, a tarka lombok, finom őszi termények és az erdei kirándulások ideje. A természetben mászkálás előtt nem árt felkészülni pár szabályból és a saját és a természet érdekében betartani ezeket. 

Alapvető felszerelés

Bár itt nem egy kéthetes szubtrópusi elvonulásra, hanem egy egyszerű félnapos magyar erdőben sétálásra igyekszünk felkészíteni az olvasókat, ott is felmerülhet pár szükséglet. A következőket érdemes bedobni egy hátizsákba, és magunkkal vinni.:

  • kés
  • ivóvíz
  • kötél
  • szíj (nadrágszíj megfelel, jól jöhet)
  • szemeteszsák
  • szúnyogriasztó termék, egyelőre elviselhetetlen a szúnyoginvázió napközben egyes erdőkben
  • ha féltjük a kocsit és nem váltócipőzünk, rongyok és víz a cipő tisztítására, vagy váltócipő
 
Öltözet
  • zárt, magasszárú, vízhatlan cipő elengedhetetlen, ez kora ősszel lehet elviselhetetlenül meleg, de a kullancs rosszabb
  • zárt, réteges, jó esetben technikai öltözet, a finom ruhákat az első csipkebokor kitépi
Kutyák

A képzett munkakutyákat most vegyük ki a körből, van, aki dolgozni megy az erdőbe. Képzetlen, megbízhatatlan, behívhatatlan kutyát nem kell elengedni ismeretlen, szabad területen (A kedvencek nagy része ilyen). Könnyen lelécel vadat hajtva, vadász áldozata lesz. Aki látott már letépett lábú őzet, amit bilétás kutya marcangol, soha többet nem engedi el a neveletlen kutyáját. Ezt a látványt és azt a síró hangot kívánom mindenkinek, aki nem érti, miért ne. 

Ha mégis sikerült ügyesen elhagyni a kutyát, a jobb képességű egyed a kiindulási pontra elképzelhető, hogy visszamegy, így a parkoló kocsinál érdemes várni, miután kiordítottuk a lelkünket is utána. A kutyában ilyen esetekre legyen REGISZTRÁLT chip (ami kötelező) és látványos nyakörv telefonszámmal.

Gondoskodkjunk a kutyák parazitavédelméről, a kullancsoktól babéziát, a szúnyogoktól szívférgességet kaphatnak, mindkettő halálos kimenetelű, drágán kezelhető betegség. A védelemről az állatorvosnál lehet tájékozódni.

Parazitavédelem

A kullancsok a városi legendával ellentétben nem a lombokról ugranak alá a nyakunkba, hanem az aljnövényzetből másznak fel a bokánkra, ezért fontos a magasszárú, zárt cipő és a zokniba tűrjűk bele a nadrágszárat. Ha nem muszáj, ne üljünk, fetrengjünk az aljnövényzetben. 

A kirándulás végén nézzük át a testünket kullancsok után kutatva. Ha bekaptunk egyet, vagy többet, az egyszerűen eltávolítható, de aki frászt kapott a benne lévő kullancstól (végülis joggal), a baleseti sebészeten is el tudják távolítani, bár pont ezzel terhelni az ellátórendszert, hát határeset, inkább keressünk ismerőst, aki tudja hogyan kell kikapni és megcsinálja. A bőrünkben lévő kullancs kenegetése káros városi legenda, ezt felejtsük el, a kullancsot kitépni kell. Ezzel pedig ne várjunk, minél előbb kint van, annál jobb.

A kullancsok közvetítenek emberre veszélyes kórokozókat is (Lyme kór), így ha a kullancsos interakció után a csípés helyén piros folt alakul ki és/vagy megbetegszünk, menjünk orvoshoz és feltétlenül említsük meg a kullancscsípést.

Vadászok

Az elkövetkező időszak nem csak a kirándulások, de a vadászat kiemelt időszaka is, az erdőben járnak és lőnek vadászok is, és mindenkinek, főleg a nem vadásznak az a legjobb, ha nem megyünk akkor az erdőbe, amikor ott bárki lőhet. Ezt muszáj figyelmbe venni, nem éri meg sértettként megkockáztatni egy vadászbalesetet.

A kiszemelt erdő vadásztársaságánál lehet érdeklődni mikor lehet mászkálni az erdőben és mikor nem, ennyire egyszerű. Ezek a kirándulókra érvényes korlátozások általában délutántól-kora reggeli órákig tartanak, így a betartásuk sem túl bonyolult, szürkület előtt feltétlenül tűnjünk el az erdőből. Vannak olyan erdők ahol teljes a korlátozás, ezért fontos, hogy tájékozódjunk. 

 
Gombák és növényzet

Alapból nem szedünk össze semmit, amiről nem tudjuk biztosan mi az. A hazai gomba-, és növényfajok között számtalan halálosan mérgező és számos védett faj található, így aki nem rendelkezik biztos ismeretekkel, maradjon a fotózásnál, ne fogdossaon, ne szedjen fel, ne taposson el semmit. Ha mégis biztosak vagyunk benne, hogy az a gomba ehető és felszedtük, és a társaságban nincs gomba szakellenőr, akkor azt fogyasztás előtt muszáj elvinni egy szakemberhez. A nébih oldalán található egy lista, hol van erre lehetőség. A szolgáltatás ingyenes. 

Ősszel rengeteg bogyót is találhatunk kirándulás közben, ezek egy része finom, más része mérgező, így pontosan az a szabály érvényes rájuk, mint a gombákra, kizárólag biztos ismeretekkel szabad ezeket megkóstolni, leszedni. 

  
Vadállatok 

Bár ősszel már nincsenek kölyökállatok (azokat tilos megérinteni) így az egyik jóindulatból elkövetett természetkárosítás esélye lecsökken, a vadakkal ettől függetlenül kerülhetünk interakcióba. 

Gyanúsan kedves vadállattal nem kell barátkozni, megérinteni, mert egyrészt semmi közünk hozzá, másrészt lehet veszett, azt pedig egy harapással azonnal megkapjuk. Ha mégis megharap minket akármilyen vadállat, azonnal nyomás a baleseti sebészetre, mert a harapás könnyen fertőződik és kaphattunk tetanuszt és veszettséget is, előbbi rendkívül súlyos betegség, utóbbi pedig minden esetben halálos. (Tetanusz ellen megkaptuk az alap immunizálást, de tízévente szükséges az ismétlő oltás!)

Támadás esetén nem lesz könnyű dolgunk, érdemes szakembernél tájékozódni mi van ha támad a szarvas/vaddisznó/medve/farkas/oroszlán. Leginkább baj van, ezért olyan területen, ahol ilyesmi gyakori, készüljünk fel, vagy menjünk máshova.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.