Miben kell szállítani az erdőben szedett gombát?

Miben kell szállítani az erdőben szedett gombát?

A kaszálni lehet az őzlábat állapotok uralkodnak országszerte, ilyenkor sok lelkes amatőr esik abba a hibába, hogy mire elér a szakellenőrig, egy morzsás takony fogadja a nejlonzacskó mélyén a fantasztikus vacsora helyett.

Mit szedek le?

Amit magabiztosan felismerek. Teljesen fölösleges lehordani minden gombának néző tárgyat a hegyről, mert vannak védett és halálosan mérgező gombafajok is. Kiváló szakkönyvek és applikációk segítségével elég nagy valószínűséggel be lehet lőni, hogy az a hazai, 4-5 féle, könnyen meghatározható és ehető gomba hogy néz ki, a többiről meg lehet fotót készíteni és azt mutogatni.

Aki nem gomba szakellenőr, a magabiztosan felismert gombát is vizsgáltassa be, részletek lent. Ez a gyönyörű baba egy gyilkos galóca, megeszed, nincs kiút. 

 
Hogyan szedem le?

A földhöz közel elvágom késsel. Irgalmatlanul hosszú lábú fajokat, pl őzláb, akár fentebb is el lehet törni. A képen látható is pont törve lett. 

Tépkedni tilos, a gomba maga egy föld alatti szövedék, tépkedéssel károsítjuk és csupa föld lesz a gomba is.

Mibe rakom?

Kosár az ideális, szépen sorban egymás mellé. Aki leszed egy mérgezőt és a többi közé rakja, búcsúzhat az egész zsákmánytól, így a gyanúsakat külön kéne rakni, szerintem meg inkább ott hagyni, ahol vannak.

Futottak még:

  • nagy papírszatyor
  • pólóba kötve

Tilos:

  • nejlon szatyor
  • zsúfolva, egymásra pakolva
Ki vizsgálja meg?

A Nébih oldalán található listán lehet tájékozódni, a gomba szakellenőri vizsgálat országos, ingyenes és hétvégén is elérhető szolgáltatás. LISTA ITT.

Fontos információk az őszi erdőlátogatásról:

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.