Hol vegyek komposztot? És hogy kerül ide?

Hol vegyek komposztot? És hogy kerül ide?

A konyhakertem, bár fekvése eszményi, a talaja nem az, sittes és agyagos. A sittet már kikapáltam belőle, eljött a talajjavítás ideje.

Szakemberek és tapasztaltabb konyhakertészek egyöntetű javaslatára a föld felső rétegét, amit úgyis felástam a sitt kiszedése és a talaj porhanyóssá tétele miatt, keverjem ki bőven szerves trágyával, idén ennyit tudok tenni észszerű keretek között. 

Jövőre könnyű lesz, ősszel beforgatom a kert végében lakó egyfős trágyaüzem addig is érő trágyáját, tavaszra csoda lesz itt minden. De addig is szeretnék konyhakertet.

Hogy kerül ide a szerves trágya?

Akinek tényleg nagyon finom, szép és megvigyázott autója van, még a zsákolt komposztot se tudja szállítani. A komposzt nem ürülék, attól még ha olyan autóm lenne, nem tenném be. Esetleg vastag létrázó fóliával béleljétek ki a csomagtartót, úgy.

De ez a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy egészen kevés föld is irtózatos súlyt jelent (1 m3 komposzt 500-800 kg) és egy személyautó futóműve, kerekei nem bírnak többet, mint ahogy az a forgalmiban jelezve van. Hacsak nem 1-2 zsák kell, személyautó kilőve, vagy sokat kell fordulni, megint drága lesz a történet. 

Megfelelő jármű bérlése megint drága. Futót tudsz húzni? Nyűgös. Vagy marad egy haver, aki kisegít megfelelő járművel, vagy lehet, hogy tényleg érdemes megfizetni a szállítást, amelyet számos komposztüzem is kínál. Ezt első körben mindenképpen érdemes átgondolni, és a költségekbe beleszámolni. 

Komposztot lehet adni a növénynek menet közben is, semmiről sincs senki lemaradva. Nagyon.

Komposzt és érett trágya források: 
  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.