Késfenési trükkök nagy szükségben

Késfenési trükkök nagy szükségben

Az alábbi megoldások természetesen nem helyettesítik sem a szent szakikat, sem a Japánból rendelt köveket, csak van az a szomorú vasárnap délután, amikor ott áll a paraszt a kölcsönlakás fakanalaival és egy háromkilós marhalábszárral, amiből ebédre gulyást kell készíteni, a híres kövek és még híresebb szakik meg sehol sincsenek. Jön kiránduló-, és kempingszezon, készüljünk!

Fenés és élezés

Nagyon köznyelvire fordítva az élezésnél az anyagból leszedve, élszöget kialakítva a kés új élt kap, fenésnél az él apró csorbáit, mikrosérüléseit egyengetjük.

Szerencsére egy fenés sokat számít, legalábbis biztosan lerövidíti a trancsírozási időt. 

Mivel ne fenjek, ha nem tudok élezni? 

Az alábbi kempingmegoldásokkal csiszatolva könnyedén tönkre lehet tenni egy kést. Ez nyilván javítható lesz, de attól még tönkremegy, így ezekkel óvatosan.:

  • porcelán
  • kavics
  • üveg
A késbarát szükségmegoldások

Az alábbiakat az elmúlt hetekben kipróbáltam egy ezer éve élezett késsel. Szegénykémet minden alkalommal amikor már friss tésztát tudtam csak vele vágni megfentem bőrrel, hátizsákkal, gurtnival, és biztonsági övvel is és mind felhozta valamennyire. Szegény kés végre mehet élezni.

Bőr nadrágszíj 

Brutál módon működik és általában van kéznél. 

Cordura, paracord, gurtni 

Komolyabb nylon technikai szövetek képesek a késfenésre, végszükség esetén meg lehet próbálni, a kés ettől nem fog tönkremenni. Egy hátizsák tönremehet, nem kell állat mód nekimenni.

Biztonsági öv

Ezt végképp nem kéne elvágni, de ha semmi sincs kéznél, csak egy autó, ezzel a részével - és az ablak élével- remekül lehet fenni.

 

  • 2021.01.19

Gilisztatea készítése

Mivel tavasszal indul a nagy konyhakert-projekt, időszerű kinevelni a tápoldat-gyáros kis terráriumomat. Így készül a gilisztafarm és terméke, a gilisztatea.

  • 2021.01.19

Otthonka az otthonkában: gilisztavillánk első lakója

Építettem egy gilisztavillát szemétfeldolgozási és tápoldat-készítési céllal. Ő az első lakó. 

  • 2021.01.04

Tűzrakás olajos hordóban

Ezen a télen lehet több kültéri összejövetelünk lesz a telken, mint máskor, aki pedig nem akar beruházni egy esemény kedvéért egy teraszmelegítő gázgombára, egy olajos hordóval és sok száraz fával annál nagyobb hatásfokkal is megmelegedhet az udvaron.