- Címkék:
- recycling
- környezettudatos
- Környezettudatosság
- giliszta
- humusz
- gilisztatea
- hulladékgazdálkodág
Az alapállás egyszerű, építek egy terráriumot, ahol a giliszták a háztartásban termelődő növényi hulladékból táptalajt készítenek a növényeimnek, mellesleg utánpótlás tenyészik horgászáshoz.
Az edény
Két egymásba csúsztatott műanyag ládát választottam, nem különösebben ronda, kifúrható, könnyen mozgatható. A lakhely fekete, a giliszták nem szeretik a fényt. Az alsó édesmindegy milyen színű, oda gyűlik majd a tea.
A felső, fekete láda alját és oldalát a képen látható módon egy fúróval kilyuggattam, szellőzés és a tea ezeken fog távozni az alsó tárolóedénybe.
A fedelet is kilyukasztottam, ez nekem átlátszó, ilyen volt, majd rakok rá kartont.
A lakóhely
A láda aljába raktam egy szűrőként szolgáló tiszta pamutrongyot, elvileg ezt is megeszik, hát izgatottan várom. A pólóra lazán beszórtam bő tenyérélnyi vastagságban virágföldet, rászórtam háromujjnyi zöldséghéjat és kávézaccot, majd beborítottam háromujjnyi földdel.
Éppen annyira megnedvesítettem, hogy finoman nedves legyen, ne tocsogjon a vízben. Jöhetnek a lakosok.
A táplálék
Növényi eredetű, nyers konyhai hulladékokat kapnak, főleg héj, kávézacc, csutka. Citrust és hagymát állítólag csak nagyon keveset szabad.
Tilos: ételmaradék, feldolgozott élelmiszer, tej, hús.
Ha megeszik a pólójukat, eskü, hogy kapnak másikat helyette.
Etetés apránként naponta, vagy hetente egyszer nagyobb mennyiségben.
A lakosok
A gilisztákat egy horgászboltban vettem, egyelőre egy dobozzal. A faj nem az ideális, mert vörös kellene, vagy van egy komposztálásra értékesített célgiliszta, ezek meg dendrók, hát ezek vannak, meglátjuk mit tudnak. A lakóhelyük tetejére raktam őket, jó étvágyat kívántam és nem sötétítettem be, menjenek csak be a helyükre. Pár perc alatt eltűntek, itt iszkol az egyik kis dedós:
Az ajánlások szerint 15-20 C fokon boldogok, így a fűtetlen konyhában laknak, ott kb. 15 C fok lehet és a redőny is egész nap lent van, sötét, hűvös lakhelyük lesz.
A villa történéseit természetesen időről-időre hogyvoltozom.
A konyhakertnek épülő terület pedig itt tart: