Gilisztatea készítése

Gilisztatea készítése

Mivel tavasszal indul a nagy konyhakert-projekt, időszerű kinevelni a tápoldat-gyáros kis terráriumomat. Így készül a gilisztafarm és terméke, a gilisztatea.

Az alapállás egyszerű, építek egy terráriumot, ahol a giliszták a háztartásban termelődő növényi hulladékból táptalajt készítenek a növényeimnek, mellesleg utánpótlás tenyészik horgászáshoz.

Az edény

Két egymásba csúsztatott műanyag ládát választottam, nem különösebben ronda, kifúrható, könnyen mozgatható. A lakhely fekete, a giliszták nem szeretik a fényt. Az alsó édesmindegy milyen színű, oda gyűlik majd a tea.

A felső, fekete láda alját és oldalát a képen látható módon egy fúróval kilyuggattam, szellőzés és a tea ezeken fog távozni az alsó tárolóedénybe.

A fedelet is kilyukasztottam, ez nekem átlátszó, ilyen volt, majd rakok rá kartont.

A lakóhely

A láda aljába raktam egy szűrőként szolgáló tiszta pamutrongyot, elvileg ezt is megeszik, hát izgatottan várom. A pólóra lazán beszórtam bő tenyérélnyi vastagságban  virágföldet, rászórtam háromujjnyi zöldséghéjat és kávézaccot, majd beborítottam háromujjnyi földdel.

Éppen annyira megnedvesítettem, hogy finoman nedves legyen, ne tocsogjon a vízben. Jöhetnek a lakosok.

Az ingatlanka: 
A táplálék

Növényi eredetű, nyers konyhai hulladékokat kapnak, főleg héj, kávézacc, csutka. Citrust és hagymát állítólag csak nagyon keveset szabad.

Tilos: ételmaradék, feldolgozott élelmiszer, tej, hús.

Ha megeszik a pólójukat, eskü, hogy kapnak másikat helyette.

Etetés apránként naponta, vagy hetente egyszer nagyobb mennyiségben. 

A lakosok

A gilisztákat egy horgászboltban vettem, egyelőre egy dobozzal. A faj nem az ideális, mert vörös kellene, vagy van egy komposztálásra értékesített célgiliszta, ezek meg dendrók, hát ezek vannak, meglátjuk mit tudnak. A lakóhelyük tetejére raktam őket, jó étvágyat kívántam és nem sötétítettem be, menjenek csak be a helyükre. Pár perc alatt eltűntek, itt iszkol az egyik kis dedós: 

Az ajánlások szerint 15-20 C fokon boldogok, így a fűtetlen konyhában laknak, ott kb. 15 C fok lehet és a redőny is egész nap lent van, sötét, hűvös lakhelyük lesz.

A villa történéseit természetesen időről-időre hogyvoltozom.

A konyhakertnek épülő terület pedig itt tart:

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.