Miért más az érett marhatrágya mint a friss cicakaka?

Miért más az érett marhatrágya mint a friss cicakaka?

Konyhakert sorozatba kezdtünk, egyelőre a talajelőkészítéssel foglalkozunk. 

Más a konyhakerti megítélése az érett marhatrágya földbe forgatásának és amikor a szomszéd macskája az ágyások közé szarik. Miért?

A kórokozóknak meg kell halni

A friss ürülék tartalmazhat emberre káros kórokozókat, a friss kutya-, macskaürüléket elsősorban ez teszi trágyázásra alkalmatlanná és ezért gyűlöljük a konyhakertbe ürítő dögöket és ezért tilos ezeket a növényi komposztba dobni. Ezeket az anyagokat külön kell kezelni és a kutyaürülékből a közhiedelemmel ellentétben lehet szerves trágyát készíteni. 

A megoldás a komposztálás, ugyanis egy megfelelően komposztált ürülékben a bomlási folyamatok közben termelődő hő elpusztítja (több napig tartó állandó, legalább 62 C fok) az ürülékben található kórokozókat. 

Az USDA kidolgozott egy kifejezetten kutyaürülék komposztálásra alkalmazható módszert, elsősorban az északi államokat megcélozva. A részletes leírás itt található. A lényeg röviden annyi, hogy egy rész kutyaürüléket el kell keverni két rész forgáccsal/lenyírt fűvel/falevéllel, nedvesíteni és nedvesen tartani, és egy ládában lefedve érlelni 6-8 hétig. Egy maghőmérő szükséges a korrekt kivitelezéshez, a massza hőmérsékletét követve minden hőmérsékletcsökkenéskor át kell forgatni, és a folyamat akkor játszódik le, ha a hőmérséklet nem emelkedik többé.

Konyhakertbe nem ajánlják az így keletkező masszát, dísznövények alá igen.

A marhatrágya nem tartalmazhat kórokozókat?

De, semmilyen friss trágya nem való a konyhakertbe.

Az előző részben a konyhakert helyének kiválasztásával foglalkoztunk.

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.