- Címkék:
- konyhakert
- trágya
Más a konyhakerti megítélése az érett marhatrágya földbe forgatásának és amikor a szomszéd macskája az ágyások közé szarik. Miért?
A kórokozóknak meg kell halni
A friss ürülék tartalmazhat emberre káros kórokozókat, a friss kutya-, macskaürüléket elsősorban ez teszi trágyázásra alkalmatlanná és ezért gyűlöljük a konyhakertbe ürítő dögöket és ezért tilos ezeket a növényi komposztba dobni. Ezeket az anyagokat külön kell kezelni és a kutyaürülékből a közhiedelemmel ellentétben lehet szerves trágyát készíteni.
A megoldás a komposztálás, ugyanis egy megfelelően komposztált ürülékben a bomlási folyamatok közben termelődő hő elpusztítja (több napig tartó állandó, legalább 62 C fok) az ürülékben található kórokozókat.
Az USDA kidolgozott egy kifejezetten kutyaürülék komposztálásra alkalmazható módszert, elsősorban az északi államokat megcélozva. A részletes leírás itt található. A lényeg röviden annyi, hogy egy rész kutyaürüléket el kell keverni két rész forgáccsal/lenyírt fűvel/falevéllel, nedvesíteni és nedvesen tartani, és egy ládában lefedve érlelni 6-8 hétig. Egy maghőmérő szükséges a korrekt kivitelezéshez, a massza hőmérsékletét követve minden hőmérsékletcsökkenéskor át kell forgatni, és a folyamat akkor játszódik le, ha a hőmérséklet nem emelkedik többé.
Konyhakertbe nem ajánlják az így keletkező masszát, dísznövények alá igen.
A marhatrágya nem tartalmazhat kórokozókat?
De, semmilyen friss trágya nem való a konyhakertbe.
Az előző részben a konyhakert helyének kiválasztásával foglalkoztunk.