- Címkék:
- konyhakert
A helyszín tájolása a legfontosabb
Ennek kiválasztásáról már külön írtunk, rendkívül fontos.
Ne told túl
Én túltoltam, 80 m2 irtózatosan hatalmas, kezdetnek elég pár négyzetméter is.
Ne kapkodj
Pont a napokban kaptunk be pár váratlan és késői fagypont alatti hőmérsékletet, ami kárt tehet a növényekben. Még a következő hetekre is érdemes úgy készülni, hogy a már kiültetett növényeket meg lehessen óvni egy váratlan fagytól. A paradicsom, paprika, padlizsán egyáltalán nem tűri a fagyot.
Ritkítani muszáj
A fejlett növény helyigényének megfelelően kell ültetni a palántákat, a magról fejlődő növényeket pedig a növekedéskor ritkítani, hogy minden példányt elég nap érjen és egy kis szellőt is kapjanak.
Rendszeresen locsolni is muszáj
Az éhező és szomjazó növénytől nem lehet termést várni.
Vedd észre időben az ellenségeket
Gyanús foltok, kártevők időben elkapva jobb eséllyel gyógyulnak, ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a növények leveleinek fonákját is és ha valami szokatlan történik, segítséget kérni.
Ismerd meg a rovarokat
Nem mind kártevő, és több olyan kártevő van, aminek a petéit elég eltávolítani, vagy természetes módszerekkel védekezni.
Gondolj a gyomokra
Ne úgy, hogy glifozátban áztatod a placcot, hanem például a konyhakerti növények körülötti terület befedésével. Ide akár lehet más, gyorsan növekvő -spenót, saláta-, vagy kúszó konyhakerti növényt ültetni - sütőtök, dinnye, eper-, egyes fűszernövények is ellátják a feladatot -oregánó, zsálya-, és lehet szalmázni is.
Társíts ügyesen
Nem minden növény fér meg a másik közvetlen közelében, egyesek simán külalaki okokból zavarják egymást, másoknak a tápanyagigénye okoz problémát. Az ültetés előtt érdemes utánanézni a témának.
Fontosak az apró részletek
Annak is van jelentősége milyen mélyre veted a magokat -nem kell nagyon mélyre- és mikor locsolsz -inkább hajnalban kellene- ezért nézz utána mindennek, kiváló csoportok segítenek és szakirodalma van a témának.