Milyen egy jó vesszőből készült nyárs?

Milyen egy jó vesszőből készült nyárs?

Vadkempingezés, vagy akár egy sima domesztikált kerti sütögetés közben is felmerülhet az igény saját faragású vesszőnyársakra. Pár perc alatt el tudjátok készíteni, nem egy rakétatudomány, ezért teljesen fölösleges pénzt kiadni, majd a terméket mosogatni, tárolni. 

Miből?

Akác és mogyoró a legjobb alapanyag, ha ez nincs kéznél, akkor dolgozzatok, amiből tudtok, és ami hajlandó egyenes, méter körüli vesszőket adni.

Fontos, hogy Magyarországon is élnek mérgező növények, így ha nem tudjátok meghatározni miből készültök nyársat faragni, próbáljátok meghatározni, vannak a neten erre programok, csoportok. Az akác rendkívül elterjedt, és még annál is könnyebben felismerhető, a mogyoró szintén nem ritkaság és szintén felismerhető, ahogy a hazánkban elterjedt és teljesen ártalmatlan fafajok nagy része könnyen felismerhető és amúgy is jó játék a növényhatározás.

Hogyan?

Egy szabad tűz fölötti kolbász, szalonna, amit akartok a végére tűzni sütésére szánt nyárs 1 méter körüli hosszúságú és ujjnyi vastagtól vékonyodik kicsit kisebb, mint ceruzányi vastagságig. 

A grillrácsra helyezett nyárs lehet sokkal kisebb, a rács felületéhez mért hosszúságú.

Metszőollóval, vagy vadászkéssel lehet levágni a kiszemelt megfelelő ágat, majd a rajta lévő kisebb gallyakat vadászkéssel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Fontos, hogy mindig testünktől elfelé csapkodjuk le a gallyakat, nem a hasunk felé.

A végét fölösleges körbefaragni, elég egy határozott mozdulattal hegyesre csapni, ahogy a képen látszik, és már kész is a használatra. 

 

 

 

 

 

  • 2020.10.14

Miben kell szállítani az erdőben szedett gombát?

A kaszálni lehet az őzlábat állapotok uralkodnak országszerte, ilyenkor sok lelkes amatőr esik abba a hibába, hogy mire elér a szakellenőrig, egy morzsás takony fogadja a nejlonzacskó mélyén a fantasztikus vacsora helyett.

  • 2020.09.13

Hogyan kiránduljunk kultúráltan és biztonságban?

Itt az ősz, a friss levegő, a tarka lombok, finom őszi termények és az erdei kirándulások ideje. A természetben mászkálás előtt nem árt felkészülni pár szabályból és a saját és a természet érdekében betartani ezeket. 

  • 2020.09.11

A hazai rétek hazavihetetlen őszi csodája

Itt a kirándulóidő és a kikericsek ideje! Az ősszel virágzó kikerics fajok a kora őszi rétek csodái, felbukkanásuk üdítő szépség a múló természetben. A kikericsek különösen szép virágok, és jobb őket békén hagyni.