- Címkék:
- grill
- nyárs
- vessző
- szalonnasütés
Miből?
Akác és mogyoró a legjobb alapanyag, ha ez nincs kéznél, akkor dolgozzatok, amiből tudtok, és ami hajlandó egyenes, méter körüli vesszőket adni.
Fontos, hogy Magyarországon is élnek mérgező növények, így ha nem tudjátok meghatározni miből készültök nyársat faragni, próbáljátok meghatározni, vannak a neten erre programok, csoportok. Az akác rendkívül elterjedt, és még annál is könnyebben felismerhető, a mogyoró szintén nem ritkaság és szintén felismerhető, ahogy a hazánkban elterjedt és teljesen ártalmatlan fafajok nagy része könnyen felismerhető és amúgy is jó játék a növényhatározás.
Hogyan?
Egy szabad tűz fölötti kolbász, szalonna, amit akartok a végére tűzni sütésére szánt nyárs 1 méter körüli hosszúságú és ujjnyi vastagtól vékonyodik kicsit kisebb, mint ceruzányi vastagságig.
A grillrácsra helyezett nyárs lehet sokkal kisebb, a rács felületéhez mért hosszúságú.
Metszőollóval, vagy vadászkéssel lehet levágni a kiszemelt megfelelő ágat, majd a rajta lévő kisebb gallyakat vadászkéssel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Fontos, hogy mindig testünktől elfelé csapkodjuk le a gallyakat, nem a hasunk felé.
A végét fölösleges körbefaragni, elég egy határozott mozdulattal hegyesre csapni, ahogy a képen látszik, és már kész is a használatra.