Mutatjuk, a levéltetű volt előbb, vagy a hangya?

Mutatjuk, a levéltetű volt előbb, vagy a hangya?

Nem esti mese lesz, hanem egy népszerű, ám a probléma megoldását megakadályozó tévhitet igyekszünk szétoszlatni. 

A hangya nem telepíti a levéltetűt

A hangyák a mézharmatot kedvelik - a mézharmat a levéltetvek emésztésének mellékterméke- , éppen ezért meg is védik a mézharmat készítőjét. A levéltetvek természetes ellenségeit, például a katicabogár lárváit vagy a darazsakat is képesek távol tartani. - írja az agrotrend.hu

Kapcsolatuk, pontosabban a hangyák gyakorolta kontroll meglepően összetett.

A hangyák tetűnyalogató-, és főleg tetűvédő tevékenysége okozza a problémát a tetvek konyhakert-károsító táplálkozásával együtt. Egy japán kísérletben bizonyították, hogy még a beporzó rovarokat is elzavarják a hangyák a tetves növényről, ezzel is csökkentve a termés mennyiségét. 

A tetveket nem a hangyák telepítik a konyhakertbe, egy téves megfigyelés vezethetett ehhez a hiedelemhez, egyetlen igazolt megfigyelés, vagy kutatás sem támasztja alá ezt az állítást, a tetvek boldogan bemennek oda a hangya nélkül, még a klímaváltozás is nekik kedvez.

A levéltetvek tojásait viszont egy kísérletben szépen összeszedték, megtisztították és őrizték a hangyák. Sőt, egy terepen végzett megfigyelés során kiderült, a gombás egyedeket és fertőzésben elpusztult tetveket elszállítják a hangyák a kolóniából. 

Akit érdekel a téma, számtalan kutatást talál a két faj közötti kapcsolatról, mielőtt kipucoljátok a hangyákat, érdemes tájékozódni.

A levéltetvek ellenségei

A fent leírt katicabogár és lárvája, petefürkész darazsak és egyes rovarokkal táplálkozó madarak. Támogatásukkal, vagy simán csak nem piszkálásukkal már tettünk valamit.

A biokertben is alkalmazható tetűirtó permetek összefoglalóját a Biokontroll Hungária oldalán találod meg.

A záróképen egy cuki hétpettyes katicalárva éppen katicapetéket fogyaszt, hát mit lehet tenni.

 
  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.