Támadnak a földibolhák, mit tegyek?

Támadnak a földibolhák, mit tegyek?

A földibolháknak semmi köze ahhoz a bolhához, ezek a kis nyavalyások a levélbolhák családjába tartozó kártevők és imádják a retket, káposztát, ezek rokonait és a szárazságot. Pattognak, innen kapták a nevüket, és elég könnyen felismerhetők.

A kártétel is jellemző, meg ha megveregeted a leveleket megindul a pattogás. Kártételük a magról vetett fiatal növények esetében jelentős, nekem az inkább ezt egyétek kártevők célból vetett áldozati retkeket támadják, és sajnos rámentek a babakáposztákra is, és amúgy is kicsit sokan lettek, szóval takarodó van. 

Úgyhogy első körben lefújtam az egész kertet káliszappannal, majd elmentem sárga lapért, gazbaboltokban kapható.

Hagyományosan a lap diagnosztikára használatos, ha kihelyezés után ragad bele bolha, gáz van. Irtásra is jó, a lapokkal leszúrás előtt végiglegyeztem a kertet, bele is pattogott párszáz bolha, majd leszúrtam a lapokat az érintett területek mellé. 

 
Öntözés

A nedves közeget nem kedvelik, így az is segít. Az állandó pára is problémás, de ennek a veszélye ebben a kánikulában, nyílt területen nem annyira életszerű.

Vagy maradnak a vegyszerek, ezekről itt találsz listát, felhasználásuk felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött. 

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.