5 dolog, amit ne csinálj ablaktisztítóval

5 dolog, amit ne csinálj ablaktisztítóval

A drogériában kapható ablaktisztítókkal a pincétől a padlásig mindenhol takarítanak a magyarok. Ez a legtöbb esetben nem para. Van viszont pár dolog, amit sose tegyél.

 Ne fújd se a tévére, se a laptopra!

A képernyők többsége nem üvegből, hanem műanyagból van, ezért az üvegtisztítót nem bírják. Kivéve, ha régi Goldstar tévéd van, mert az biztos bírja ezt is, mint az atomvillanást is, de a laposakat csúnyán megbánthatod. Ráadásul a spricni nagyon finomra porítja a folyadékot, ami így könnyen bejuthat a készülékbe és tönkre teheti az elektronikát. Enyhén nedves mikroszálas kendő ajánlott, semmi vegyszer.

Ne azzal szedd le a sminked!

Tavaly több amerikai oldalon olvastuk, hogy egyes modellek ablaktisztítóval távolítják el az arcukról a vízálló sminket. Persze nem képen fújták magukat, hanem papírtörlőre fújták, dehát akkoris! Sose tegyél ilyet! Az ablaktisztító durva irritációkat és szemkárosodást okozhat. Kozmetikai célra kozmetikumot használj, lehetőleg természetes alapút.

Gránit, márvány, mészkő nem szereti!

Ezt a saját káromon tanultam meg, amikor a macska összemocskolta a mészkövet az előszobában. Ráfújtam az ablaktisztítót, szilviával feltöröltem, hát nem egy bazi nagy homályos folt maradt a helyén?! Akinél a konyhapult kőből van, ott is óvakodjon az üvegtisztítótól!

Ne tisztíts vele fát!

Általános szabály, ami különösen a nem lakkozott fáknál életbevágó: natúr fenyő, olajos tölgy, viaszos diófa - no go. Lakkozott keményfa parkettán kis mennyiségben alkalmazható, de ott sem ajánlott, vannak erre a célra kiváló természetes tisztítószerek.

Keverj magadnak, de a készet ne kutyuld!

Ablaktisztítót házilag is készíthetsz. Az alaprecept: 8 deci desztillált víz, 1 deci ecet, 1 deci etanol. Kiválóan működik, nyugodtan próbáld ki. A drogériában kapható üvegtisztítók azonban csomó különféle adalékanyagot is tartalmaznak, ezért bármi mással összekeverve para. Különösen hipóval vagy fertőtlenítővel tilos keverni, a felszabaduló klórgáz életveszélyes!

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.