A te szobamacskád mibe piszkít?

A te szobamacskád mibe piszkít?

A szomszéd veteményesét ürülékükkel mérgező macskák felelőtlen gazdáit most ugorjuk át, ott súlyosabb gondok vannak. Sajnos a benti macskák is brutális környezeti terhelést jelentenek, nem csak az icipicire kiszerelt eledeleik csomagolása, hanem a túlkomplikált alomhasználat miatt is. Pedig a macska nem feltétlenül igényli a bonyodalmakat, teszteltük. 

Pár hónapja raktunk a kocsiba egy nyomi útszéli kismacskát, és mivel nem voltunk felkészülve a lakóra, hirtelen mindenből azt kapta, ami kéznél volt. Alomnak az egyik kutyaketrec aljába szórt forgácsot, ételnek a kutyáknak rendszeresen vásárolt húsokat, halat, belsőséget, rizst. Mindent felzabál, mert ha valamit nem, hát, nem kap mást, sajnika, van itt ember és ló is, a válogatás kiváltsága nekik van fenntartva, több élőlény nyavalygása nekem nem fér bele.

Első héten az alommal egy ketrecben lakott, a kutyákkal valahogy meg kellett értetnünk, hogy ez a kis vertyogó szendvics egy családtag. Ott meg nem volt más, csak a forgács, hát felfogta, csinálja. 

Az csak egy előrevett lábjegyzet, hogy tálból iszik, és bizony iszik, mert látom, vannak ilyen szökőkutak, fantasztikus, itt már mindenki meghülyült. 

Na de most nem a konzumidiotizmusról beszélünk, tehát alom. Azóta is a kutyákkal étkezik, a forgácsba piszkít, utóbbival sose téveszt, első perctől használja. A forgácsot naponta cseréljük, teljesen szagtalan a móka, egészen addig, amíg nem hajol bele az ember arccal, vagy a kutyák nem zabálják ki belőle a macskaszart, de hát a kutyák gusztusa közismert, förtelmesen tudnak viselkedni, az egyik eleinte párszor belehempergett az alomba, hagyjuk is. 

Ezzel a rendszerrel elég régen elvagyunk, amikor szembesültem azzal, micsoda alomkínálat van, és nem annyira értem, amikor egy asztalosiparban országszerte termelődő, kifejezetten olcsó, természetes körülmények között lebomló termék tökéletesen beteljesít egy funkciót, miért kell egy vegyszerekkel felturbózott, kifejezetten erre a célra, külön gyártott termékkel terhelni a környezetet. Azoknak, akik nem tudnak egy közeli asztalosüzembe odamenni egy zsákkal, a piacon van kifejezetten alomnak való forgács, átfújt, pormentes, főleg lovak alá használják, ha nekik megfelel, macskának jó lesz. Kapható kisállatok számára kiszerelve, kisállatkereskedésekben is.

 A teljeset cserélem, ez nem csomósodik, és nem kell benne turkálni, dzsuvás forgács ki a kukába, tiszta be a macskabudiba. 

Mi a helyzet az illatosított célalmokkal, csomósodó termékekkel?

Költségek

  • Forgács költség/macska/hónap, naponta teljesen új alommal (Horse span márka): 1300 Ft
  • Natúr bentonit alom költség/macska/hónap, válogatva, nem napi friss: 1000 Ft
  • Illatosított szilikagél alom költség/macska/hónap, válogatva, nem napi friss: 1800 Ft

Környezeti terhelés

A gyártás, az illatosításra használt vegyszerek gyártása és környezetbe kikerülése, és a nagyon kicsi kiszerelés csomagolásának környezeti terhelése miatt. Ráadásul rengeteg az importált alom, a környezeti terhelésre az extrém szállítási út is rárakódik, találtam kanadai almot is a választékban, jóistengyerele. 

Az alábbit nem egy az egyben cserélős, hanem csomósodó alom biztonsági információi közül másoltam ki, kiemeltem, hol terheli sokszorosan egy ilyen szar után turkálós alom a környezetet a turkálás miatt.:

"Az alomcseréhez és a tálca tisztításához higiéniai okokból javasoljuk, hogy eldobható kesztyűket viseljen.

Az elhasznált almot óvatosan tegye jól zárható műanyag zacskóba, majd helyezze a háztartási hulladékok közé."

Biztonság

A macskaürülék bolygatása amúgy elég para, ez is a biztonsági információk között van.:

"Terhes nőknek, szoptatós kismamáknak, kisgyermekeknek és legyengült immunrendszerű személyeknek kerülniük kell az érintkezést a szennyezett macskaalommal."

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.