Kuckózós karácsonyi olvasmányok

Kuckózós karácsonyi olvasmányok

Ha már van nihilkarácsony cimkénk, foglalkozzunk a pozitív karácsonyi hangulattal is. 

Charles Dickens - Karácsonyi ének

Mert ez egy karácsonyi klasszikus, mindenki látta több rajzfilm változatban is a történetet, ezért az ismerősség erejével fog hatni az olvasóra, aminek örül.

Helen Fielding - Bridget Jones naplója

Mindenki látta a filmet, ugyanaz a hatás működik, mint előzőnél. Ezen kívül karácsonykor játszódik, és a mostani harmincas, negyvenesek számára nosztalgiaértékkel bír.

Stephen King - Légzőgyakorlat ("A remény rabjai" novelláskötet)

Mert a történet karácsonykor játszódik, négy öregember szórakoztatja egymást horrortörténetekkel, amiből egy krimi bontakozik ki. A kötet további három kisregényt tartalmaz, amelyek közül az egyik az "Állj ki mellém!", ami King egyik természetfelettit nélkülöző, de drámai alkotása. Benne van "A remény rabjai" is, amit sokan ismernek a filmből, szintén érzelmes.

J.D. Salinger - Zabhegyező (vagy 2015 óta "Rozsban a fogó")

A karácsonyt megelőző időszakban játszódik, nagyon erős hangulatfestő jellege van. A történet még egy idősebb embert is visszaránt a fiatalság felszabadító bizonytalanságába, miközben kibont egy mély érzelmi válságot: szembesülés a gyásszal egy 16 éves kamasz fiú történetén keresztül.

Kepes András - A boldog hülye és az okos depressziós

A szerző saját, és családjából származó aranyos példákon keresztül mutatja be, hogy hogyan érdemes élni - legalábbis az egyik módját. Könnyed és olvasmányos könyv egy nagyon is komoly témáról.

J.R.R. Tolkien - Karácsonyi levelek

Nem csak a gyerekek írhatnak a Télapónak, hanem a Télapó is írhat a gyerekeknek. Egyszerű ötlet, mégis keveseknek jut eszébe. Ez egy aranyos könyv amiből megtapasztalhatjuk, hogy egy világhírű nyelvészprofesszor - aki nem mellesleg a modern fantasy műfajának atyja -, is egy melegszívű, szerető apa. Egyúttal remek ötlet a szülőknek, hogy mivel dobhatják fel gyermekeik karácsonyát.

J.K. Rowling - Harry Potter

Ugyan nem karácsonyi, de a hangulata nagyon hasonló. Jó kis nosztalgikus olvasmány, aminek a gyerekek is örülni fognak. Kellemesen el lehet vele tölteni a borongós téli délutánokat, egy kis fahéjas-mézes teával az ablak mellé húzott fotelbe bekuckózva.

William Wharton - Éjfélre kitisztul

Drámai karácsonyi háborús történet, ahol a fiatalság és az élet viccel a háborúval és a halállal. Néha megríkat, nem könnyű, néha pedig kegyetlenül humoros mű. A könyvből azonos címmel film is készült.

Anna Sewell - Fekete szépség

Ha már karácsony, nem maradhatunk állatos történet nélkül. Fekete szépség, egy fekete ló életének története a 19. századi Angliában, amely számtalan tulajdonosán keresztül mutatja be a kor emberi, és állatok és emberek közötti kapcsolatait, kegyetlenséget, nemtörődömséget és önzetlen, tiszta szeretetet. Ebből is készült film. 

Váncsa István - Lakoma sorozat

Tele hassal a legkönnyebb gasztronómiai tematikájú munkát olvasni. Váncsa sorozata különböző mediterrán konyhák nagyregénye, kultúra és fantasztikus összefüggések, a szerzőre jellemző elegánsan parádés humorral megírva. Mellesleg kivétel nélkül zseniális receptek.

„Váncsa természetesen önmaga jéghegyének csúcsa, minden odavetett könnyű félmondat mögött egy élet gyakorlata és ezen gondolkodásban eltöltött élet bölcsessége, bölcseletisége bujdosik – mégis el tudja velünk hitetni, hogy érdemes, érdemes belevágnunk, érdemes hosszú távúan gondolkodni, és már két nappal a tervezett fogyasztás időpontja előtt venni egy mirelit fácánt.”

Esterházy Péter

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.