Miért lesz kemény a törülköző öblítő nélkül?

Miért lesz kemény a törülköző öblítő nélkül?

Az öblítőellenesek jól ismerik azt az érzést, amikor a szárítóról levett tiszta törülközők, vagy pamutpólók ropogósan kemények, csak nem törődnek vele. Egy tanulmány rámutat mi okozza ezt, és így könnyebb megoldást találni az álproblémára.

 

Foto: Marcus Winkler

A kulcs a pamutszálak cellulóztartalmának nagy nedvszívóképességében rejlik.

25 C fok és 60% relatív páratartalom mellett a pamut víztartalma 6%. Egy japán kutatócsoport vizsgálatai szerint ez a víztartalom a szálak felületén tartózkodik, Takako Igarashi, az egyik kutató megfogalmazása szerint a víz ebben az állapotban mintegy hajlakként funkcionál, összetapasztja a szálakat, ezért lesz a nagy hővel és mozgással működő szárítóban puha a törülköző, kisebb a víztartalom és a nagy mozgatás szétrázza a kapcsolatokat is.

Mi a megoldás?

Jól meg kell szárítani a törülközőt.

  • 2021.02.21

A pólók hasán keletkező rejtélyes lyukak titka

Ti se értitek miért keletkeznek egyes szeretett pólóitok hasi tájékán apró lyukak? 

  • 2021.02.15

Hogyan tároljam a téli kabátokat és takarókat?

Pár hét, és ha nincs hatalmas gardrób, vagy ágyneműtartós ágy, akkor megint nincs hova tenni azt a több köbméter holmit. Erre mutatunk pár megoldást a pár ezertől a pár százezer forintosig. 

  • 2021.02.15

Mit tilos a szárítógépbe rakni és miért?

A ruhaneműk többsége nem hálálja meg a szárítógépben szárítást, szerencsére a cimkén minden esetben megtaláljuk a szükséges információt, vagy a szárítógép tájékoztatója is segítségünkre lehet.