Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Előfordul, hogy ki akarunk fényesíteni egy rézkilincset, régi veretet, vagy mint a lenti munkadarab esetében, antik lószerszámot. A folyamat munkás, pepecselős, cserébe a rendebehozott tárgy valószínűleg egy örök darab, ami megérdemli és meghálálja a befektetett munkát. 

 

A munkadarab egy tökéletes állapotban lévő antik kapicán, alkatrészei csupán tisztítást igényelnek, javítást nem.

Eszközök
 • sok-sok rongy
 • szétnyitott kartondoboz a munkaasztal védelmére
 • fémtisztító (részletesen lentebb)
 • polírpaszta (részletesen lentebb)
 • víz
 • erős fogkefe
 • több pár gumikesztyű

Fontos: csiszolópapír, még a finom is tönkreteheti ezeket a felületeket és a karcok már csak szakszerű polírozással lesznek eltüntethetők. 

A fémtisztító termékekről

A különböző savakat, ammóniát tartalmazó termékek a hatékonyabbak, érdemes ezeket keresni. Az összetevők minden termék csomagolásán megtalálhatók, ahogy a biztonsági adatlapok is beszerezhetők. Egyes fémtisztítók nem alkalmasak minden fémfelületre, ezt jelzik a csomagoláson. Felületkezelt, festett felületekre általában nem alkalmasak!

 • A Sidol Magyarországon már nincs forgalomban, attól még megtalálható a kereskedelemben, és érdemes azt megvenni. Hasonlóan bika a Sze-sidol és a Brilliance. 

Mivel ezek vegyszerek, gumikesztyű és védőszemüveg viselete ajánlott. A fémtisztítás sok fekete dzsuvát jelent, ami ugyan lemosható a kézről, de jobb ha elkerüljük a benne való tapicskolást. 

 • A polírpaszta elhagyható, csak nagyobb sima felületek esetén érdemes beszerezni, mert ezzel lehet igazán tükrös fényt elérni. Ez a magas fény pici felületen nem érvényesül, a polírpaszták drágák, nagy kiszerelésben kaphatók, nem érdemes evőeszközök és kilincsek miatt venni egy kilós dobozzal.
 
Szétszerelés

A csatlakozásokat elég nehéz tisztítani, így amit majd simán visszaszerelünk, azt érdemes szétszedni. A kapicán bőr alkatrészeinek egy része varrással vam rögzítve, ezeket papírszalaggal betekertem a rézhez csatlakozó részeken, és a bőr tisztítás, ápolás a következő lépés, a rézzel kezdek. 

A fémtisztító pasztát egy ronggyal viszem fel és dörzsölöm. Egy darab fa téglatest segíthet az esetleges élekbe nyomkodni a pasztás rongyot.  

A nagyon mély karcokat nem lehet így lecsiszolni, azt ha muszáj, szakemberre kell bízni. Régi tárgyak patinája szerintem elbírja ezeket. Sarkok, élek, mélyedések kitisztításához segít a fogkefe.

A polírpasztát is ronggyal viszem fel és átdörzsölöm a felületet. Langyos szappanos vízzel lemosom a munkadarabot és szárazra törlöm. 

A következő részben a kapicán bőr alkatrészeit ápoljuk le lépésről-lépésre. 

 • 2021.03.06

Mi legyen a kiszelektált ruhákkal?

Itt a tavasz, elpakoljuk a téli ruháinkat és előkerülnek a tavaszi-nyári darabok, és közöttük kezünkbe akadnak kihízott, sose hordott, rongyosra koptatott darabok, amelyeket fölösleges tovább tartogatni. Ezektől meg lehet okosan is szabadulni, mutatjuk mik a legjobb lehetőségek. 

 • 2021.02.26

A Covid óta több a klór az ivóvízben?

Elkezdett terjedni a közösségi médiákban egy első hallásra városi legendának tűnő elmélet, hogy a Covid-19 járvány következtében megemelték a klór mennyiségét az ivóvízben. Megkérdeztük a Fővárosi Vízműveket, hogy változtatják-e a klór mennyiségét az ivóvízben és ha igen, mikor és miért? 

 • 2021.02.15

Hogyan tároljam a téli kabátokat és takarókat?

Pár hét, és ha nincs hatalmas gardrób, vagy ágyneműtartós ágy, akkor megint nincs hova tenni azt a több köbméter holmit. Erre mutatunk pár megoldást a pár ezertől a pár százezer forintosig.