Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Előfordul, hogy ki akarunk fényesíteni egy rézkilincset, régi veretet, vagy mint a lenti munkadarab esetében, antik lószerszámot. A folyamat munkás, pepecselős, cserébe a rendebehozott tárgy valószínűleg egy örök darab, ami megérdemli és meghálálja a befektetett munkát. 

 

A munkadarab egy tökéletes állapotban lévő antik kapicán, alkatrészei csupán tisztítást igényelnek, javítást nem.

Eszközök
  • sok-sok rongy
  • szétnyitott kartondoboz a munkaasztal védelmére
  • fémtisztító (részletesen lentebb)
  • polírpaszta (részletesen lentebb)
  • víz
  • erős fogkefe
  • több pár gumikesztyű

Fontos: csiszolópapír, még a finom is tönkreteheti ezeket a felületeket és a karcok már csak szakszerű polírozással lesznek eltüntethetők. 

A fémtisztító termékekről

A különböző savakat, ammóniát tartalmazó termékek a hatékonyabbak, érdemes ezeket keresni. Az összetevők minden termék csomagolásán megtalálhatók, ahogy a biztonsági adatlapok is beszerezhetők. Egyes fémtisztítók nem alkalmasak minden fémfelületre, ezt jelzik a csomagoláson. Felületkezelt, festett felületekre általában nem alkalmasak!

  • A Sidol Magyarországon már nincs forgalomban, attól még megtalálható a kereskedelemben, és érdemes azt megvenni. Hasonlóan bika a Sze-sidol és a Brilliance. 

Mivel ezek vegyszerek, gumikesztyű és védőszemüveg viselete ajánlott. A fémtisztítás sok fekete dzsuvát jelent, ami ugyan lemosható a kézről, de jobb ha elkerüljük a benne való tapicskolást. 

  • A polírpaszta elhagyható, csak nagyobb sima felületek esetén érdemes beszerezni, mert ezzel lehet igazán tükrös fényt elérni. Ez a magas fény pici felületen nem érvényesül, a polírpaszták drágák, nagy kiszerelésben kaphatók, nem érdemes evőeszközök és kilincsek miatt venni egy kilós dobozzal.
 
Szétszerelés

A csatlakozásokat elég nehéz tisztítani, így amit majd simán visszaszerelünk, azt érdemes szétszedni. A kapicán bőr alkatrészeinek egy része varrással vam rögzítve, ezeket papírszalaggal betekertem a rézhez csatlakozó részeken, és a bőr tisztítás, ápolás a következő lépés, a rézzel kezdek. 

A fémtisztító pasztát egy ronggyal viszem fel és dörzsölöm. Egy darab fa téglatest segíthet az esetleges élekbe nyomkodni a pasztás rongyot.  

A nagyon mély karcokat nem lehet így lecsiszolni, azt ha muszáj, szakemberre kell bízni. Régi tárgyak patinája szerintem elbírja ezeket. Sarkok, élek, mélyedések kitisztításához segít a fogkefe.

A polírpasztát is ronggyal viszem fel és átdörzsölöm a felületet. Langyos szappanos vízzel lemosom a munkadarabot és szárazra törlöm. 

A következő részben a kapicán bőr alkatrészeit ápoljuk le lépésről-lépésre. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.