• Címkék:

A lovak lefekszenek, ugye?

A lovak lefekszenek, ugye?

Rendszeresen megesik, főleg tavasszal-nyáron, hogy a lótulajdonost jószándékú közlekedők riasztják, fekszik a gebe a legelőn, rosszul van! Vagy egyenesen meghalt? Valószínűleg nem halt meg, és nincs rosszul.

Fotók: Szabó Mária

A lovak ugyanis jódolgukban is lefekszenek 

A ló állva alszik állítás helyesen úgy szól, hogy a ló állva IS alszik.

Nem űrlények a lovak, ők is napoznak, lazulnak, relaxálnak egy nagyot amikor biztonságban érzik magukat ehhez a kiszolgáltatott pozícióhoz és állapothoz. Ezt a produkciót képesek hóban is művelni, hőháztartásuk, szigetelésük nem olyan, mint az emberé. 

A kiscsikók anutájuk felügyelete mellett napi több órát punnyadnak fekve, úgyhogy nézegessetek alvó kiscsikókat!

Hogyan alszanak állva?

Képesek a testsúlyukat kikönnyíteni egy-egy végtagukról, így azt pihentetik, és váltogatnak. A lovak alvásigénye az emberhez képest kevés, napi pár óra.

Attól még a lótulajdonos frászt kaphat egy riasztásra, hogy fekszik a ló, mert a beteg és haldokló ló is hajlamos lefeküdni, azonban általában más tünetekkel is jár egy ilyen esemény. Ha mereven kinyújtott lábakkal remegve fekvő, esetleg kifeszült nyakkal elmebeteg módjára kapálva fekvő, vérző, habzó, remegve csatakosra izzadva fekvő lovat láttok, azért ne legyintsetek, akkor valószínűleg baj van. 

Itt pedig egy egészen frissen kikelt kiscsikó.:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.