Mi történik, ha lesz egy lovad?

Mi történik, ha lesz egy lovad?

Bár nem tartjuk a lakásban, és a hivatalos besorolás szerint haszonállat, a ló számtalan ember társa, így az otthonkájuk része, pláne, ha otthon tartják. És egy ló mellett nem lehet csak úgy elmenni. 

Minden lovas álma a saját ló tartása, nevelése, szagolgatása, hát, egészségünkre!

Jó kondiban tart és meghosszabítja az életed

Aki még nem ült lovon, hajlamos egy legyintéssel elintézni a lovasokat, hogy csak ültök. Őket sok szeretettel várja minden ismerős lótulajdonos öt perc sétára, hogy sajátélmények alapján átgondolhassák nézeteiket. 

A kondi ráadásul szabad levegőn, a természetben eltöltött mozgást jelent, ami nagyon nem mindegy, mert alanyok beszámolóira épülő kutatások igazolják, hogy mentálisan és fizikailag is előnyösebb a természetben sportolni, mint tornateremben. Mindig anyánknak van igaza, hogy menjünk ki a levegőre.

Egy floridai és virginiai nők bevonásával végzett kutatás szerint a lótulajdonos nők 15 évvel élnek tovább, mint a ló nélkül tengődő társaik.

Nem kell egy évtized és kész állatorvosi asszisztens leszel

Az időben felismert problémák életet, az orvos bevonása nélkül kezelt sebek és nyavalyák százezreket jelenthetnek, így a lótulajdonos pár évtized alatt észrevétlenül és akaratlanul is felcserré válik.

Hidegvérre nevel

Amikor hatszáz kiló örjöng és csak magadra számítasz, nem sok hely marad a hisztinek. 

Rászoksz a késre

Ez az előző pontból következik, az öregek el is mondják a csipaszoknak, azok pedig két-három olyan eset után, ahol a megoldást valaminek a gyors elvágása jelentette volna, megveszik a kést és viszik magukkal.

A baráti kölykök élményparkjává változol

Minden kislány, és néha a kisfiúk is fel akarnak ülni, így ha a lovad nem teljesen szemétláda, fel is fognak ülni. Jól van ez így, mert legalább van alkalom a gyerekes haverokkal lógni, hiszen amúgy te a lóval, ők meg a gyerekeikkel vannak.

Lényegretörő kommunikációt tanulsz

A ló nem érti a játszmákat, körmondatokat és az utalásokat sem, humora egyes egyedeknek szerencsére van, de az sem az a Monthy Python-féle humor, inkább az a seggre ültem ha ha ha szint. Ha többnyira a lóval vagy, idővel rászoksz erre a kommunikációra.

Egészen brutál sebekre is csak vállvonogatással reagálsz

A ló nagy, így egy számára horzsolás szintű bibis is lehet nagy. A lovas kénytelen átszokni ebbe a nagy dimenzióba, ellenkező esetben megőrjíti az állatorvosát. 

Az elvesztett lábkörmöket egyenesen röhejesnek ítéled, hiszen évente hagysz el belőle egy-kettőt.

Hirtelen minden olyan olcsónak tűnik 

Amikor a kutyáid viszed oltatni, műttetni, vagy leszedetni a fogköveiket, nem érted, miért ilyen olcsó? Doki, biztos ennyi? - kérdezed, és biztos ennyi. Ahogy egy utcai csizma, vagy egy embereknek szánt táplálékkiegészítő is megdöbbentően olcsóvá válik pár év lótartás után, mert a lovak körül minden is túlárazott. 

Rájössz, hogy érdemes élvezni minden együtt töltött pillanatot

A ló bármikor elkaszálja magát, válogatott módszereik vannak arra, hogy elpusztuljanak. Minél tovább tartasz lovat, annál több Darwin-díjas módon elhalálozó lovat látsz, és megtanulod, minden nap lehet az utolsó, a lovadnak legalábbis biztosan. 

Megemelkedik a fájdalomküszöböd

Elég egy lankadó pillanat, és a lábadon áll, lefejel, leestél, vagy csak fáradt vagy és átestél a vödrökön. Megszokod. 

Megtanulod, hogy az idő a mértékegység, és az a mindegy

Mivel mindig van valami műsor, a lovak körül az idő szétfolyik. Állatorvos jó esetben napot, kovács napszakot jelöl és nélkülük megáll az élet. A friss lovas eleinte még kimegy a lóhoz feszes program előtt, később esze ágában sincs ilyen hibát elkövetni, mert úgyis aznap veri szét magát az a gyökér a kikötőnél és ott kell maradni vele az idők végezetéig. 

Nem veszel többé felesleges dolgokat, kivéve ha az lovas dolog, vagy jómódú vagy

Nincs rá pénzed, meg úgyis állandóan a lónál vagy, akkor meg minek?

Előfordulhat, hogy többet káromkodsz

Lásd megemelkedik a fájdalomküszöböd és hidegvér pontokat.

Testtel próbálod irányítani az embereket 

A lovak fantasztikusan olvassák a korrekt testbeszédet és ha erre ráérzel, rájössz milyen csoda egy nyelv ez, és embereknél is elkezded akarva-akaratlanul alkalmazni. Ezt vagy ösztönösen értik az emberek, vagy irgalmatlanul nagy bunkónak néznek. Végülis mindegy, többnyire úgyis a lovardában vagy, ott meg ez a viselkedés másokkal is előfordul.

  

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2022.01.01

Ennél nem találsz jobb búvóhelyet a kígyódnak

Az állatkereskedések komikus áron kínálnak gagyi kinézetű hüllőkuckókat, ezért kimentünk a természetbe saját kezűleg megoldani a problémát.