Így kap új életet egy kopott Zsolnay tányér

Így kap új életet egy kopott Zsolnay tányér

Az indás Zsolnay tányérok formája örök klasszikus, az idők végezetéig tudunk velük tálalni, kivéve, ha csúnyán megkoptak a sok egymásra pakolástól, mosogatástól. Ezeket a kopott darabokat se kell eldobni, elég egy kis festék és mehetnek más helyiségekben megkezdeni az új életüket. 

A homokszórás

Ha telibe festjük, akár el is maradhat, bár kétségkívül egyenletesebb felületet és biztosabb tapadást biztosít, ha eltávolítjuk az ütött-kopott réteget. 

Alapozóval is le lehet festeni a tányért, akkor aztán végképp felesleges homokszórni.

Homokszórást, pláne ekkora tárgy esetében kedvező áron vállalnak erre szakosodott vállalkozók. 

  
A telibe fújás

Haladjunk lassan, körbe-körbe a szórósprével, így lesz egyenletes a felület. Matt lakkal lehet tovább fokozni a tartósságot, vagy a különleges hatást.

 
A kézi festés

Ez nehezebb pálya, de nem lehetetlen, aki érez magában kedvet, hát fessen akármit a tányérra, akár gyerekeket is rá lehet küldeni, hogy ajándékba tányért fessenek. A homokszórt felület vízbázisú festékekkel is megfesthető, majd a mű száradás után lakkozással rögzíthető. Vízbázisú festéket pedig bátran lehet gyerekek kezébe adni, ami az oldószeres szórósprékről nem mondható el. 

 

Ezek a tányérok így nem alkalmasak közvetlenül élelmiszer tárolására, hanem tányéralátétnek, ékszertartónak, kisebbeket poháralátétnek, szappantartónak, a mélyeket pedig virágcserepek alá tudjuk használni.  

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.