Így kap új életet egy kopott Zsolnay tányér

Így kap új életet egy kopott Zsolnay tányér

Az indás Zsolnay tányérok formája örök klasszikus, az idők végezetéig tudunk velük tálalni, kivéve, ha csúnyán megkoptak a sok egymásra pakolástól, mosogatástól. Ezeket a kopott darabokat se kell eldobni, elég egy kis festék és mehetnek más helyiségekben megkezdeni az új életüket. 

A homokszórás

Ha telibe festjük, akár el is maradhat, bár kétségkívül egyenletesebb felületet és biztosabb tapadást biztosít, ha eltávolítjuk az ütött-kopott réteget. 

Alapozóval is le lehet festeni a tányért, akkor aztán végképp felesleges homokszórni.

Homokszórást, pláne ekkora tárgy esetében kedvező áron vállalnak erre szakosodott vállalkozók. 

  
A telibe fújás

Haladjunk lassan, körbe-körbe a szórósprével, így lesz egyenletes a felület. Matt lakkal lehet tovább fokozni a tartósságot, vagy a különleges hatást.

 
A kézi festés

Ez nehezebb pálya, de nem lehetetlen, aki érez magában kedvet, hát fessen akármit a tányérra, akár gyerekeket is rá lehet küldeni, hogy ajándékba tányért fessenek. A homokszórt felület vízbázisú festékekkel is megfesthető, majd a mű száradás után lakkozással rögzíthető. Vízbázisú festéket pedig bátran lehet gyerekek kezébe adni, ami az oldószeres szórósprékről nem mondható el. 

 

Ezek a tányérok így nem alkalmasak közvetlenül élelmiszer tárolására, hanem tányéralátétnek, ékszertartónak, kisebbeket poháralátétnek, szappantartónak, a mélyeket pedig virágcserepek alá tudjuk használni.  

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni.