Percek alatt elkészíthető beton kaspó

Percek alatt elkészíthető beton kaspó

Gyakorlat nélkül, percek alatt, fillérekből elkészíthető tál, vagy akár kaspó, ki minek nevezi. Olcsó és látványos karácsonyi ajándéknak is beillik. 

A forma

A leglényegesebb elem, az alábbi feltételeknek kell megfelelnie, általános konyhai keverőtálak megfelelnek a célnak, a tál végtelenségig újrahasznosítható, nem megy tönkre az öntéstől:

  • belső fele tükörsima, csúszós, így könnyedén leemelhető a tálról, nem kell se olajozni, se nejlonozni
  • belső kiképzése lehetővé teszi, hogy a tál megálljon a talpán, magyarul a belső alja egyenes és lapos
  • mérete legfejebb nagyobb, mint amit szeretnénk, kisebb ne legyen
  • műanyag, az elég rugalmas ahhoz, hogy lemozgassuk a kész tálról
A lufi

Legyen erősebb fajta, ha belerobban a betonba, kezdhetjük előlről az egészet.

  • legnagyobb átmérője megegyezik, vagy nagyobb, mint a tál átmérője, amit formának használunk
A beton

Fölösleges röhejesen drágán ún. dekorbetonokat -kicsomagolják kicsibe a tüzépest- venni, egy nagyobb kaspó 1-2 kg betont simán felvesz, ha többet akarunk készíteni építőanyag-kereskedés, barkácsáruház, tüzép, előkevert esztrich, hobby beton!, pár ezer forint egy zsák. 

Az arányok általában a csomagoláson megtalálhatók, ha nem, annyi vízzel kell simára keverni, hogy puhább májkrém sűrűségű legyen. 

Elkészítés

A lufit megtöltöm annyi vízzel, hogy a formát kényelmesen kitöltse. Nagyon óvatosan kell mozgatni, könnyen kidurran.

Kikeverem a betont, negyedét a formába öntöm. Belerakom a lufit és a betont a lufi és a forma oldala közé kanalazom olyan magasságig, amilyen magas tálat akarok. Picit átrázom és egy napig békén hagyom. 

  

Egy nap után kiveszem a lufit, a kaspót a formában még egy napig pihentetem. 

Két nap után a formát fejjel lefelé lerakom egy egyenes felületre, óvatosan körbemozgatom a műanyag formát és leemelem a betonról. Pár napig hagyom száradni.

 

A beton rendkívül rideg anyag, könnyen törik, ezt a felhasználásnál figyelembe kell venni. 

 

 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni. 

  • 2020.11.27

Filléres asztali karácsonyi dekoráció tobozokból

Folyamatosan mutatjuk az ötleteket a filléres, és környezettudatos karácsonyi dekorációkra, hogy ne költsetek túl sok műanyag szemétre.