Rusztikus edényalátét faszeletből

Rusztikus edényalátét faszeletből

Kevés munkával rusztikus edényalátétet lehet készíteni egy szelet fából, akár ajándékba is. 

Alapanyag

Mivel nem sok strapának lesz kitéve a tárgy, a mérgező fafajokat leszámítva (pl. tiszafa) bármilyen szelet működhet ebben a funkcióban. A keményebb fák tartósabbak lesznek, pl. bükk, tölgy, akác, gyümölcsfák. Fatelepen, erdészetnél beszerezhető alapanyag.

Lehet akár repedt is, a lényeg, hogy legyen kiszáradva, úgy kevésbé deformálódik a későbbiekben és a felületei legyenek nagyjából síkban és párhuzamosak, hiszen az asztallap és az edény ezt megköveteli.

Méret

25-30 cm átmérő, vastagság 3-4 cm.

A felület kezelése

Ezt a munkadarabot nem csiszoltam és homokszórtam, hogy minél rusztikusabb legyen. Aki simábbat szeretne, csiszolja, erre a lent linkelt cikkben talál pontos útmutatást. 

Homokszórás előtt érdemes körberagasztani a munkadarabot ha meg akarjuk őrizni a kérgeket, mert a homok lesodorhatja.

A kérget drótkefével lehet megtisztítani mohától, kosztól.

Az olajozás és ápolás

Mivel élelmiszer közelében használjuk, ne kenjük le akármilyen ápolószerrel, a műveletre paraffinolaj, vagy kifejezetten vágódeszkaolaj (IKEA) alkalmas.  

Az olajat bőségesen, akár a felületre locsolva és ott szétkenve visszük fel, a friss és nyers deszka sokat beiszik belőle. A kéregre ecsettel lehet felhordani. 

A fa edényalátét nem áztatható és mosogatógépben nem mosható. Ha nagyon leborul pörkölttel, meleg, szappanos kefével lehet tisztítani, letörölni és újra leápolni. 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.