Rusztikus edényalátét faszeletből

Rusztikus edényalátét faszeletből

Kevés munkával rusztikus edényalátétet lehet készíteni egy szelet fából, akár ajándékba is. 

Alapanyag

Mivel nem sok strapának lesz kitéve a tárgy, a mérgező fafajokat leszámítva (pl. tiszafa) bármilyen szelet működhet ebben a funkcióban. A keményebb fák tartósabbak lesznek, pl. bükk, tölgy, akác, gyümölcsfák. Fatelepen, erdészetnél beszerezhető alapanyag.

Lehet akár repedt is, a lényeg, hogy legyen kiszáradva, úgy kevésbé deformálódik a későbbiekben és a felületei legyenek nagyjából síkban és párhuzamosak, hiszen az asztallap és az edény ezt megköveteli.

Méret

25-30 cm átmérő, vastagság 3-4 cm.

A felület kezelése

Ezt a munkadarabot nem csiszoltam és homokszórtam, hogy minél rusztikusabb legyen. Aki simábbat szeretne, csiszolja, erre a lent linkelt cikkben talál pontos útmutatást. 

Homokszórás előtt érdemes körberagasztani a munkadarabot ha meg akarjuk őrizni a kérgeket, mert a homok lesodorhatja.

A kérget drótkefével lehet megtisztítani mohától, kosztól.

Az olajozás és ápolás

Mivel élelmiszer közelében használjuk, ne kenjük le akármilyen ápolószerrel, a műveletre paraffinolaj, vagy kifejezetten vágódeszkaolaj (IKEA) alkalmas.  

Az olajat bőségesen, akár a felületre locsolva és ott szétkenve visszük fel, a friss és nyers deszka sokat beiszik belőle. A kéregre ecsettel lehet felhordani. 

A fa edényalátét nem áztatható és mosogatógépben nem mosható. Ha nagyon leborul pörkölttel, meleg, szappanos kefével lehet tisztítani, letörölni és újra leápolni. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni.