Alulértékelt magyar csodák: dizájner Gránit tányér

Alulértékelt magyar csodák: dizájner Gránit tányér

Idén lett volna százéves a Budapest-Szentlőrinci Téglagyár kerámia részlege, ami később a Gránittá nőtte ki magát. 

Az 1920-ban elkezdődött mázas edény kísérletekből 1923-ra, befektetők segítégével gyár épült, ahol 1923-ban kezdték meg a próbaüzemet. A Gránit Porcelán és Kőedényárugyár Rt. nevet 1938-ban vették fel. 1948-ban államosították a gyárat, a hatvanas években készült rengeteg végzett iparművészek készítette mázas termék, majd a gyár a rendszerváltás után több részlegre szakadt, majd 2002-ben végleg bezárt. Akit bővebben érdekel a történet, a Magyar Kerámia Szövetség oldalán tud tájékozódni. 

Még rengeteg hibátlan Gránit tányér van fillérekért a piacon, az absztrakt termékeket bármelyik sokkal drágább és gagyi tucattermék megsüvegelheti. 

Egyediek, olcsók, értéktartók, fantasztikusak és még hazaiak is. Használjátok és vigyázzatok rájuk, mosogatógépbe ne rakjátok!

 

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.