Felismered a Herendiket? II: Viktória

Felismered a Herendiket? II: Viktória

Most, hogy a lakberendezési trendek kezdik maguk mögött hagyni a minimált, és egyre több növényi és állati mintát látunk, sőt, az arany újra kezd bejönni, a Viktória-mintás Herendikről érdemes pár szót ejteni. 

A név eredete

A kínai porcelánok motívumaira építő mintákkal festett porcelánokat Fischer Mór, a manufaktúra akkori tulajdonosa küldte az 1851-es londoni világkiállításra, amely védnöke Viktória királynő és férje voltak. A királynőnek itt tetszett meg a minta és rendelt belőle egy készletet. 

A minta nevének (Victoria avec bord en or) rövidítése: VBO

 
A minta

Stilizált pünkösdi rózsák, tulipánfák, cseresznyevirágok és lepkék alkotják, a minta az elmúlt 160 évben megőrizte formavilágát, a különböző változatok színeikben, arányaikban újultak meg. Hol hatalmasra nőttek a motívumok, hol elmaradt a gazdag arany díszítés, a minta hol kicsúszott a porcelán szélére, hol pedig fekete alapra került, esetleg monokrómmá változott.

Ezek a változatok már más-más kódneveken szerepelnek.

"A kínai hagyományban a lepkék a halhatatlanságot jelképezik, mivel a taoizmus a szárnyakat az öröklét kifejezésének tartja. A gyönyörű pillangók díszes szárnyaikkal, szépségükkel a könnyedséget, csapongó repkedésükkel pedig a lélek fejlődését szimbolizálják, amit a Viktória-mintás porcelánon tökéletesen egészít ki a többi dekorációs elem."- írja a Herendi Porcelán Manufaktúra.  

Az I. részben olvashattok a jelölésekről is: 

  • 2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva.