Felismered a Herendiket? II: Viktória

Felismered a Herendiket? II: Viktória

Most, hogy a lakberendezési trendek kezdik maguk mögött hagyni a minimált, és egyre több növényi és állati mintát látunk, sőt, az arany újra kezd bejönni, a Viktória-mintás Herendikről érdemes pár szót ejteni. 

A név eredete

A kínai porcelánok motívumaira építő mintákkal festett porcelánokat Fischer Mór, a manufaktúra akkori tulajdonosa küldte az 1851-es londoni világkiállításra, amely védnöke Viktória királynő és férje voltak. A királynőnek itt tetszett meg a minta és rendelt belőle egy készletet. 

A minta nevének (Victoria avec bord en or) rövidítése: VBO

 
A minta

Stilizált pünkösdi rózsák, tulipánfák, cseresznyevirágok és lepkék alkotják, a minta az elmúlt 160 évben megőrizte formavilágát, a különböző változatok színeikben, arányaikban újultak meg. Hol hatalmasra nőttek a motívumok, hol elmaradt a gazdag arany díszítés, a minta hol kicsúszott a porcelán szélére, hol pedig fekete alapra került, esetleg monokrómmá változott.

Ezek a változatok már más-más kódneveken szerepelnek.

"A kínai hagyományban a lepkék a halhatatlanságot jelképezik, mivel a taoizmus a szárnyakat az öröklét kifejezésének tartja. A gyönyörű pillangók díszes szárnyaikkal, szépségükkel a könnyedséget, csapongó repkedésükkel pedig a lélek fejlődését szimbolizálják, amit a Viktória-mintás porcelánon tökéletesen egészít ki a többi dekorációs elem."- írja a Herendi Porcelán Manufaktúra.  

Az I. részben olvashattok a jelölésekről is: 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.