Felismered a Herendiket? II: Viktória

Felismered a Herendiket? II: Viktória

Most, hogy a lakberendezési trendek kezdik maguk mögött hagyni a minimált, és egyre több növényi és állati mintát látunk, sőt, az arany újra kezd bejönni, a Viktória-mintás Herendikről érdemes pár szót ejteni. 

A név eredete

A kínai porcelánok motívumaira építő mintákkal festett porcelánokat Fischer Mór, a manufaktúra akkori tulajdonosa küldte az 1851-es londoni világkiállításra, amely védnöke Viktória királynő és férje voltak. A királynőnek itt tetszett meg a minta és rendelt belőle egy készletet. 

A minta nevének (Victoria avec bord en or) rövidítése: VBO

 
A minta

Stilizált pünkösdi rózsák, tulipánfák, cseresznyevirágok és lepkék alkotják, a minta az elmúlt 160 évben megőrizte formavilágát, a különböző változatok színeikben, arányaikban újultak meg. Hol hatalmasra nőttek a motívumok, hol elmaradt a gazdag arany díszítés, a minta hol kicsúszott a porcelán szélére, hol pedig fekete alapra került, esetleg monokrómmá változott.

Ezek a változatok már más-más kódneveken szerepelnek.

"A kínai hagyományban a lepkék a halhatatlanságot jelképezik, mivel a taoizmus a szárnyakat az öröklét kifejezésének tartja. A gyönyörű pillangók díszes szárnyaikkal, szépségükkel a könnyedséget, csapongó repkedésükkel pedig a lélek fejlődését szimbolizálják, amit a Viktória-mintás porcelánon tökéletesen egészít ki a többi dekorációs elem."- írja a Herendi Porcelán Manufaktúra.  

Az I. részben olvashattok a jelölésekről is: 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni.