Hogyan alkot a hegyi, pláne bakonyi művész?

Hogyan alkot a hegyi, pláne bakonyi művész?

Sorozatunkban hazánk egy-egy tájegységen alkotó művészeket kérdezünk a táj és művészetük kapcsolatáról. Az első részben Meixner-Hegyi Etelka porcelántervező iparművészt kérdeztük a bakonyi létről és alkotásról.

Meixner-Hegyi Etelka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett porcelántervező művészként, korábban a Herendi Porcelánmanufaktúra, ma az Ecce HOME porcelán stúdió tervezője.

Kezdjük azzal, amit Hamvas Béla ír a Bakonyban.

"Oly fák nőnek itt, amelyek mintha ma is kényszerítenék az embereket arra, hogy őket mint természetfölötti lényeket tiszteljék, és áldozatokat mutassanak be nekik. Semmi sem könnyebb, mint a Bakonyban eltévedni - nem azért, mert úttalan, és kevés ember lakja, hanem azért, mert a hely maga félelmetesen eltévelyítő. Oly erők laknak itt, amelyek ellen az ember hiába fegyverkezik fel térképpel és iránytűvel. A Bakony a mítosz szerint őserdő, inhumánus, pogány, sötét, rejtélyes rengeteg, leselkedő veszélyekkel, váratlan vadságokkal, megtévesztő bozótos sűrűséggel."

Amikor húsz éve idekerültem a Herendibe, rögtön megkaptam ezt a kis röntgenfelvételt. Nem itt születtem, Lajoskomáromban nőttem fel, ezért jól látom ezeket a különbözőségeket, és azt, hogy mennyire meghatározó, hogy valaki hol él. Lajoskomárom egy mediterránabb, extrovertáltabb vidék a közeli Siófokkal, a Bakonyban meg olyanok az emberek, mint a mesebeli öreg székelyek. Ha változás lesz, szólnak.

Amikor ideköltöztem, megismerkedtem a férjemmel, ő a helyi temperamentum egyik képviselője. Szeret beszélgetni a gombákkal. Felvettem a nevét, mert tetszett a Hegyi, tetszett ez a mentalitás, hogy befelé fordulunk csendben, és ez természetesen kihat a munkámra. 

A városlődi levegőt annyira a befelé fordulás határozza meg, hogy a faluban a 14-16. századig működött egy karthauzi kolostor.

A képeken látható vizes munkáim sem a vízről szólnak, hanem a mélységekről, lassú fodrozódásról, a természeti erőkről. 

Ez nekem kimeríthetetlen ihletforrás, szeretek természetközeli módon élni, hozzálassulva a természet ritmusához. A házunk is ilyen, hagyjuk, hogy az erdő visszafoglaljon bennünket. Imádok mindent befuttatni, a borostyánt is engedem mozogni. Nyáron a szalétli tetején kialakított, nyitott padláson alszunk, ami egy fészekhez hasonlatos leginkább.

 

Most kezdek egy sorozatot, abban nem a víz lesz a főszereplő, hanem a hegyek, a domborzatformáló erők, gyűrődések, a következő képeken már ez fejlődik.

 

A helyi erők, közösségek, termékek most jobban előtérbe kerültek, nekünk is van egy közösségünk ahol helyi termelők és alkotók termékeit lehet elérni, Az Üveghegy Rejtett Kincsei. Üveghegy, mert itt van egy kvarchegy, az az üveghegy, erre épültek a környék üveghutái.

A helyi alkotási folyamatokat annyiban is befolyásolja a természeti környezet, hogy a nagyobb léptékű termelés mindig a közelben kinyerhető nyersanyagforrásra épül, és a Bakony környékén helyben elérhető az agyag, a kvarc, a víz és a fa. Utóbbiak nem feltétlenül napjaink ipari termeléséhez nélkülözhetetlen nyersanyagok, de korábban szükségesek voltak. Ezekre épült a városlődi kerámia és a Herendi is. 

Meixner-Hegyi Etelka

www.eccehome.eu

etelka.meixner.eccehome (insta)

@eccehomeceramic (facebook)

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.