Így válassz okosan csillámfestéket a falra!

Így válassz okosan csillámfestéket a falra!

A csillámporok és adalékok többsége nem lebomló alapanyagokból készül, és mivel elég nehéz begyűjteni az újrafelhasználáshoz, falfestés során hatalmas mennyiséget mosunk ki a környezetbe.

Foto: Jack Van Hel

A csillogást minden ember imádja, kutatások szerint a tiszta víz iránti vágyban, a tiszta víz keresésében ered ez a vonzalom, így a csillogó fal is trendi.

A csillámgyártás még csak százéves sincs, eredete az 1930-as évekbe, New Jerseybe vezethető vissza, a kulcs az alapanyag rendkívül apróra vágását lehetővé gépezet feltalálása volt. Pontos előállítási technológiája komplikált és titkos, legfeljebb alapanyagairól tudunk tájékozódni. 

A csillámok többsége PET -műanyag- alapú, ez kap alumínium rétegeket. Ezek a kis csillogó darabkák a környezetbe mosódva nagyjából 1000 évig ott is maradnak, ezért használatuk semmiképpen sem környezettudatos választás, falfestékként pedig a felhasznált és kidobott mennyiség nem elhanyagolható. Méretüknél fogva -5 miliméternél kisebbek- mikroműanyagnak számítanak, amelyek környezeti hatása egyelőre nem ismert. 

Létezik ásványi alapú csillámpor, a csillámpala, amely esetében a kitermelés a problémás -gyerekmunkásokkal dolgoztatnak a tiltás ellenére-, tehát sokkal jobban azzal sem járunk, legfeljebb amikor elmossuk az ecsetet, akkor a csillámpalás festékkel nem mosunk le a csatornába egy vödör műanyagot. 

 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.