Képek a lakás falán, mit érdemes és mit nem?

Képek a lakás falán, mit érdemes és mit nem?

Az ürességtől, üres tértől való borzongás arra késztet minket, hogy valamit mindenképpen rakjunk üres falainkra. Ez elég ritkán szokott jól sikerülni, de az alábbi tippek segítenek értékálló megoldásokat választani a borzongás megszüntetésére. 

Amiből szemét lesz pár év alatt

Vannak dekorációs elemek, amelyek eleve elrendelten ideiglenesek. Ezeket a silány minőségű megoldásokat az elmúlt évtizedek termelték ki, semmi más szerepük nincs, mint az ürességtől való félelem megszűntetése, beszerzésük felületességre utal, kivitelezésük szemetet termel.

Tucatképek kilóra

Kidobott pénz, mert befektetésnek nem értelmezhető, érzelmi értéke nulla, a mindennapjainkhoz hozzáadott értéke nulla, emlékfaktor nulla, hatása olcsó, és ezek miatt idővel unalmas lesz, megy a kukába és környezetszennyező szemétté változik.

Ügyes ingatlanfejlesztők ilyenekkel dobják fel az eladásra ikeával berendezett lakásokat, hogy a vevőjelöltek ne boruljanak ki az üres faltól és a tucatkép pont erre jó, egy ilyen képtől nem üres a fal. Akkor inkább legyen üres.

Motivációs felirat

Befektetésnek nem értelmezhető, és jelentése, legyen az akármi, megunjuk. A kép idővel megy a szemétbe, a matrica le lesz vakarva, ha a felirat falra lett felfestve, akkor még az ingatlan értékét is csökkenti, mert kizárt, hogy a következő lakó is a LOVE, FAMILY, GOD hármasban gondolkodjon olyan erővel, és annyira szorongva, hogy ezt a falra is felfesse.

Foto: Nick Fewings

Kivétel: edzőterem, ott hibátlan egy jól kiválasztott NO PAIN, NO GAIN, vagy egyéb eredeti és magvas gondolatok, instán pózolva jó az háttérnek.

Tucat falmatrica, tucat falfestés

Tematikától függően ugyanazt tudja, amit az előző kettő. De vannak persze jó témák is falmatrica műfajban.

Borzongáscsökkentő falstrukturáló alternatívák

Az épület és a lakás stílusa, alapanyagai kijelölhetnek olyan megoldásokat, amik szükségtelenné teszik a képek használatát, mert a fal maga már egy kép. 

Faborítás

Foto: Rune Haugseng

Falpanel

Foto: Jean Philippe Delberghe

Téglafal 

Foto: Olena Sergienko

Nagymintás tapéta 

Foto: DESIGNECOLOGIST

Egyedi, testre szabott, építészetileg harmonizáló falfestés

Egy műemlék eredeti plafonjának helyreállítása másik történet, de ott a szabályok miatt nincs is mozgástér, hacsak nem mi nyerünk meg minden közbeszerzést úgy tíz éve.

Foto: i yunmai

Növények

Foto: Jason Leung

Polc

Foto: Roman Mager

Egyedi vagy az idő miatt egyedivé alakult bármi 

Nem kell rögtön a mélyvízbe ugrani, művészettörténetet tanulni és aukciós házakban keresni megfelelő terméket a falra. A skála rendkívül széles, lomin vásárolt, senki által jegyzett, mégis jó dinamikájú festménytől a fahulladékokat ritmusba rendező képekig. A lényeg a megmunkálás igényessége, az egyediség és a megpillantáskor létrejött katartikus élmény.

Ide tartoznak a fotóink, a gyerekrajzok, minden retro, antik és egyéb, az idő segítségével értékké vált szépség, pl. mentett neonfelirat, reklámtábla, zománctábla, reklámplakát, és természeti képződmények, egy szép nagy uszadékfa is.

Ezekhez az egyedi termékekhez kötődünk, sorsuk kisebb eséllyel lesz ugyanaz, mint egy egymilliárdos példányszámban készült rózsaszín virágos képé.

Foto: Chalo Garcia

Tükör

Még a teret is növeli, kész főnyeremény.

Foto: Erica Marsland Huynh

A Megoldás: a képzőművészet

Egy képzőművészeti alkotás befektetés, beszerzése kaland, látványa katartikus, mindent tud, érdemes bevenni a képletbe, ha már ez a tökéletes megoldás a problémára.

Foto: Eric Ward

A következő körben a képek felhelyezéseinek egyszerű alapszabályaira térünki, az kicsit szárazabb lesz, ám annál hasznosabb. 

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.