Lakberendezés 2021: indusztriál ki, otthonos be

Lakberendezés 2021: indusztriál ki, otthonos be

2020-ban sokkal többen, sokkal több időt töltöttek otthon, mint a korábbi években, ami kihat a lakberendezési, otthonszépítési kedvre. A távmunka, és a megszaporodó videós tárgyalások is pozitív irányba befolyásolják ezt az igényt, a több stressz, változás, bizonytalanság pedig megnövelte a vágyat a kellemes, komfortos tér iránt, ami erősen kihat a trendekre.

A szobanövények divatba jönnek

Ha már sokat vagyunk bent, szívesen bevisszük magunkkal a növényeket, ráadásul látványuk, fejlődésük, gondozásuk jó hatással van mentális állapotunkra, így kerültek előtérbe.

Foto: Thuan Pham

A trend kiterjed a fűszernövényekre is, hiszen azok különösen praktikusak, tartásukról részletesen írtunk.:

Menő lett a bidé

A vécépapír-vásárlási pánik megnövelte a keresletet a bidék iránt. Méghogy a divat nem reflektál a társadalmi eseményekre. Dehogynem. Kicsit bonyolultabb beszerzés, mint egy váza, de új ingatlanok kialakításánál felmerülhet a beépítése.

Tartós, mosható és minőségi alapanyagok

Többet van otthon a felhasználó, nagyobb a strapa a kanapé szövetén, így egyre többen fordulnak praktikusabb és masszívabb alapanyagok felé. A gagyinak a klímakatasztrófa miatt is leáldozóban kellene lennie, szerencsére egyre többen látják be, hogy a sok vacak elönt minket. Ideje megint életreszóló minőségben gondolkozni, vagy simán csak lemondani a százhuszadik műanyag ócskaságról.

Foto: Charles Deluvio 

Ha pedig minőség, akkor természetes kövek, márvány és furnérozott, vagy fa felületek, utóbbiak főleg a konyhákat befolyásolják. A szerelvények és fémek között a hideg krómot az arany és a réz meleg és gazdag színe váltja.

Foto: Christian Mackie

Multifunkcionális terek

2020-ban nem egy háztartásban került laptop és konferenciabeszélgetés az étkezőasztalra. Ezt egy darabig ki lehet bírni, az ötödik üvöltözés és az állandósult derék-, és nyakfájás után korrekt, átgondolt megoldást kell keresni.

Sötét földszínek, régimódi, ódon darabok, nagyis hangulat

Hangulatos, meleg, nosztalgikus és komfortos érzésekre vágyik a többség, a hideg-rideg indusztriálnak egyelőre befellegzett.

Felértékelődnek a hajlított, faragott bútorok, sötét és természetes felületek. 

Foto: Arthur Edelman

A régi fából készült bútorok mellett a konyhákban előkerülnek a klasszikus tálalószekrények is.

Falszínek

A falszíneket is a fenti érzelmek befolyásolják, így meleg, barátságos, kedves, megnyugtató barnák, olajos sötétkékek, kellemes pasztellzöldek és fáradt rózsaszínek jönnek divatba a növényeket idéző zöld árnyalatok mellett. 

Kamra és kamraszekrény

Az átgondolatlan és spórolósan összetákolt lakóparki életterekből kikoptak a kamrák, és a konyhaszekrények is egyre ostobább elrendezésbe kerültek. Ezzel nem is volt gond, amíg a lakók eljártak, vagy rendeltek. Hát ez 2020-ban kicsit átíródott, és aki nagyobb mennyiségben tárol tartós élelmiszert, netán főz, imádja a hideg és sötét kamrát, vagy a leghidegebb falra épített kamraszekrényt, amelyben egy helyen, áttekinthetően tudja tárolni az alapanyagait.

Foto: Annie Spratt  

Nem szabadulunk a szürkétől, de jön a sárga

2021 Pantone színei az Ultimate Gray és az Illuminating, egy szürke és egy sárga. A Pantone Intézet a társadalmi hangulatra reflektálva választja minden évben ezeket a színeket, hát ha körülnézünk a kis balkáni mikrokörnyezetünk lelkiállapotán, tényleg nem a ragyogó és vibráló türkiz ugrik be elsőre. Ez a két szín befolyásolja a vizuális kultúra szereplőinek színválasztását így az ezeknek megfelelő színű termékekből lesz bőséggel.

Kép: Pantone

A citromsárga ragyogó fényessége reménykeltő, a szürke pedig a gyakorlatias alapot jelképezi. 

  • 2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva.