Milyen irányba rakassam a burkolatot?

Milyen irányba rakassam a burkolatot?

Tippek többféle helyiségre és burkolatra.

Foto: Claudio Schwarz

Az ablak szabály

A burkolat iránya a fényforrás felé mutasson, ezzel szépen behúzza a fényt a helyiségbe, és a lerakás esetleges egyenetlenségei is kevésbé látszanak. A fényforrás irányára merőlegesen lerakott burkolat rusztikusabb hangulatú lesz.

Ha több irányból kap fényt a helyiség, a ferdén lerakott burkolat is lehet megoldás.

 

Fotó: Eugene Mackevich

Hosszú fallal párhuzamos

Általános szabályként közismert, hogy a burkolat iránya a helyiség hosszú falával párhuzamosan fusson. Ebbe bezavarhat a fent említett fényforrás iránya és a szélsőségesen csőszerű helyiségek esetében sem jó szabály, azokat így nem lehet megoldani.

Foto: Michiel Annaert

A csőszobák még csövebbek lesznek egy hosszú falukkal párhuzamos burkolattól, ezek esetében a kisméretű burkolati egységeket, a dinamikus mintázatú burkolatot, vagy a ferdén lerakást érdemes megfontolni.

Foto: Nikita Vashchenko

Szabálytalan alapterület=ferde irány

Egy szabálytalan alaprajzú helyiségben nagyon zavaró lehet, ha a burkolat éppencsak nem párhuzamos az egyik, vagy több fallal, ilyen esetben jobb eleve ferdére, vagy halszálkába rakni.

Foto:Beazy

A használati irány

A bejárati ajtó vezesse a burkolatot, az is megnyugvást ad a szemnek. 

Kicsi helyiség=kicsi, keskeny egység 

Foto: Phil Hearing 

Nagy egység=nagy helyiség

Hosszú hajópadlót, hatalmas burkolólapokat nagy helyiségbe kell rakni, ellenkező esetben tovább nyomorítják a kis felületet. 

Foto: Yomex Owo

  • 2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

  • 2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

  • 2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.