Milyen irányba rakassam a burkolatot?

Milyen irányba rakassam a burkolatot?

Tippek többféle helyiségre és burkolatra.

Foto: Claudio Schwarz

Az ablak szabály

A burkolat iránya a fényforrás felé mutasson, ezzel szépen behúzza a fényt a helyiségbe, és a lerakás esetleges egyenetlenségei is kevésbé látszanak. A fényforrás irányára merőlegesen lerakott burkolat rusztikusabb hangulatú lesz.

Ha több irányból kap fényt a helyiség, a ferdén lerakott burkolat is lehet megoldás.

 

Fotó: Eugene Mackevich

Hosszú fallal párhuzamos

Általános szabályként közismert, hogy a burkolat iránya a helyiség hosszú falával párhuzamosan fusson. Ebbe bezavarhat a fent említett fényforrás iránya és a szélsőségesen csőszerű helyiségek esetében sem jó szabály, azokat így nem lehet megoldani.

Foto: Michiel Annaert

A csőszobák még csövebbek lesznek egy hosszú falukkal párhuzamos burkolattól, ezek esetében a kisméretű burkolati egységeket, a dinamikus mintázatú burkolatot, vagy a ferdén lerakást érdemes megfontolni.

Foto: Nikita Vashchenko

Szabálytalan alapterület=ferde irány

Egy szabálytalan alaprajzú helyiségben nagyon zavaró lehet, ha a burkolat éppencsak nem párhuzamos az egyik, vagy több fallal, ilyen esetben jobb eleve ferdére, vagy halszálkába rakni.

Foto:Beazy

A használati irány

A bejárati ajtó vezesse a burkolatot, az is megnyugvást ad a szemnek. 

Kicsi helyiség=kicsi, keskeny egység 

Foto: Phil Hearing 

Nagy egység=nagy helyiség

Hosszú hajópadlót, hatalmas burkolólapokat nagy helyiségbe kell rakni, ellenkező esetben tovább nyomorítják a kis felületet. 

Foto: Yomex Owo

  • 2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

  • 2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva. 

  • 2021.02.17

Ajtók felújításának és cseréjének költségei

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A végén a kisebb tételekből összeáll a lakásunkra nagyjából jól elköltött 6 millió.