A megfelelő színű varrócérna kiválasztása

A megfelelő színű varrócérna kiválasztása

A varró-, és a tűzésnél használt cérna színének kiválasztása nem egyéni szociális probléma, van néhány nagyon egyszerű szabály, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Egyszínű, uni alapanyag

Az alapanyag színével megegyező, esetleg 1-2 árnyalattal sötétebb cérna. Amikor kétség van, általában érdemes a sötétebbet választani. 

 
Aprómintás és finom csíkos alapanyag

Az alapanyag leghangsúlyosabb színének megfelelő cérna, vagy ha egyensúlyban vannak a színek, a legsemlegesebb árnyalat (pl borsózöld-sötétkék-ciklámen méteráru esetén NE a ciklámen legyen a cérna, hacsak nincs ennek célja, de ahhoz tökéletes varratok kellenek!). Tűzést ne ilyen alapanyagon gyakoroljunk.

Kiegészítés

Fehér alapon aprómintás, aprócsíkos alapanyagok esetében a fehér általában megfelelő cérna.

 
Nagy mintás/széles csíkos alapanyag

Szintén a hangsúlyosabban megjelenő színt kell választani. Ha a színek egyenlő arányban jelennek meg, pl széles csíkos, akkor inkább a sötétebbet/semlegesebbet, sőt, lehet hogy egy olyan árnyalat a megfelelő, ami a méteráruban nem hangsúlyos, de az esik le a legkevésbé minden mintaelemről. Ez főleg akkor érdekes, ha látható varrat, tűzés is kerül a munkadarabra. 

Iszonyú nagy mintás

Pont, mint a nagy mintás, ám a tűzések esetében aki szeretne nagyon igényes lenni, és tényleg irgalmatlan méretű (kéttenyérnyi vagy nagyobb) mintákról van szó, a mintaelem határán váltson cérnát megfelelő színűre. 

  
Színváltós nyavalyák

Irizáló szövetek nehézséget okozhatnak, ilyenkor érdemes az anyag szélén a sötétebb szálhoz nézni cérnát, az valószínűleg működni fog. Érhetnek minket ilyenkor meglepetések, például a szerintünk kék szövetre egy határozottan lila cérna a megfelelő, akkor azt kell választani.

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.