A megfelelő színű varrócérna kiválasztása

A megfelelő színű varrócérna kiválasztása

A varró-, és a tűzésnél használt cérna színének kiválasztása nem egyéni szociális probléma, van néhány nagyon egyszerű szabály, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Egyszínű, uni alapanyag

Az alapanyag színével megegyező, esetleg 1-2 árnyalattal sötétebb cérna. Amikor kétség van, általában érdemes a sötétebbet választani. 

 
Aprómintás és finom csíkos alapanyag

Az alapanyag leghangsúlyosabb színének megfelelő cérna, vagy ha egyensúlyban vannak a színek, a legsemlegesebb árnyalat (pl borsózöld-sötétkék-ciklámen méteráru esetén NE a ciklámen legyen a cérna, hacsak nincs ennek célja, de ahhoz tökéletes varratok kellenek!). Tűzést ne ilyen alapanyagon gyakoroljunk.

Kiegészítés

Fehér alapon aprómintás, aprócsíkos alapanyagok esetében a fehér általában megfelelő cérna.

 
Nagy mintás/széles csíkos alapanyag

Szintén a hangsúlyosabban megjelenő színt kell választani. Ha a színek egyenlő arányban jelennek meg, pl széles csíkos, akkor inkább a sötétebbet/semlegesebbet, sőt, lehet hogy egy olyan árnyalat a megfelelő, ami a méteráruban nem hangsúlyos, de az esik le a legkevésbé minden mintaelemről. Ez főleg akkor érdekes, ha látható varrat, tűzés is kerül a munkadarabra. 

Iszonyú nagy mintás

Pont, mint a nagy mintás, ám a tűzések esetében aki szeretne nagyon igényes lenni, és tényleg irgalmatlan méretű (kéttenyérnyi vagy nagyobb) mintákról van szó, a mintaelem határán váltson cérnát megfelelő színűre. 

  
Színváltós nyavalyák

Irizáló szövetek nehézséget okozhatnak, ilyenkor érdemes az anyag szélén a sötétebb szálhoz nézni cérnát, az valószínűleg működni fog. Érhetnek minket ilyenkor meglepetések, például a szerintünk kék szövetre egy határozottan lila cérna a megfelelő, akkor azt kell választani.

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.