Párnahuzat varrása 15 perc alatt

Párnahuzat varrása 15 perc alatt

Egy párnahuzat elkészítése remek alkalom az egyenes varrás gyakorlására, mert sokkal több tudás nem kell hozzá. Ez egy bebújtatós modell, így nem kell megküzdeni sem a húzózár, sem a gombok kínjával, minimalista, funkcionális és csinos megoldás. És tényleg 15 perc munka a szabással együtt, amit inkább nevezzük egy téglalap kivágásának, mint szabásnak.

Alapanyag

Ez a fazon jó ágyneműnek és díszpárnának is, így annak megfelelően kell alapanyagot választani. A lágy, kötött anyagok csak megnehezítik a dolgunkat, így akinek nincs gyakorlata, válasszon vásznat, ha ágyneműt akar varrni, feltétlenül pamutból.

 
Alapanyag mennyisége

Ezt a béléspárnából számoljuk ki, így először azt kell beszerezni.

A munkadarab magassága = párna magassága + 2x5 cm (ez a szegés szélessége) + 2x1 cm (varrás szélessége)

A munkadarab szélessége = 2x párna szélessége + 2x5 cm (ez a szegés szélessége) + 2x2 cm (elhajtás szélessége) + 2x 10 cm (ez a bújtatós kialakítás miatt szükséges rálapolás anyagszükséglete)

Tehát esetünkben, ami egy 40x60 centis párnahuzat az anyagszükséglet 52x154 cm, ezpont 52 cm duplaszéles méteráruból.

 
Összeállítás

Két egymással szemközti oldalát (téglalap formájú párna esetén ezek a rövidebbik oldalak legyenek, négyzet esetén két szemközti oldal), amelyekből a bebújtató lesz, 1 cm szélesen duplán behajtom, levasalom, letűzöm. Az anyagot a képen látható módon összelapolom, a két széle 10 cm átfedésben legyen. A felső és az alsó élt gombostűkkel rögzítem, 1 cm szélesen összevarrom.

 

Kifordítom a színére, sarkokat szépen és pontosan kinyomkodom. Így néz ki hátulról. Szépen levasalom, majd a szélétől körben, pontosan 5 cm távolságra kijelölök egy tűzésvonalat és a színén körbetűzöm. Aki ügyes, kontrasztos cérnával, a többiek inkább tone-in-tone cérnával.

  

Belenyomkodom a párnát, örülök.

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.04.03

Menő tavasz turiból: trench és bomber

A tavaszi kabát értelme csekély, most pár hétig lehet benne reggel, esetleg ha hidegebb van, egész nap mutatkozni, és a további 50 hétre megy a szekrénybe. Majd ősszel lehet azon az egyetlenegy napon viselni, ami elválasztja a 20 C fokot az 5 C foktól. Így ez nem feltétlenül az a ruhadarab, amibe érdemes vagyonokat fektetni, irány a turi, ahol az idei trend velünk van.