Párnahuzat varrása 15 perc alatt

Párnahuzat varrása 15 perc alatt

Egy párnahuzat elkészítése remek alkalom az egyenes varrás gyakorlására, mert sokkal több tudás nem kell hozzá. Ez egy bebújtatós modell, így nem kell megküzdeni sem a húzózár, sem a gombok kínjával, minimalista, funkcionális és csinos megoldás. És tényleg 15 perc munka a szabással együtt, amit inkább nevezzük egy téglalap kivágásának, mint szabásnak.

Alapanyag

Ez a fazon jó ágyneműnek és díszpárnának is, így annak megfelelően kell alapanyagot választani. A lágy, kötött anyagok csak megnehezítik a dolgunkat, így akinek nincs gyakorlata, válasszon vásznat, ha ágyneműt akar varrni, feltétlenül pamutból.

 
Alapanyag mennyisége

Ezt a béléspárnából számoljuk ki, így először azt kell beszerezni.

A munkadarab magassága = párna magassága + 2x5 cm (ez a szegés szélessége) + 2x1 cm (varrás szélessége)

A munkadarab szélessége = 2x párna szélessége + 2x5 cm (ez a szegés szélessége) + 2x2 cm (elhajtás szélessége) + 2x 10 cm (ez a bújtatós kialakítás miatt szükséges rálapolás anyagszükséglete)

Tehát esetünkben, ami egy 40x60 centis párnahuzat az anyagszükséglet 52x154 cm, ezpont 52 cm duplaszéles méteráruból.

 
Összeállítás

Két egymással szemközti oldalát (téglalap formájú párna esetén ezek a rövidebbik oldalak legyenek, négyzet esetén két szemközti oldal), amelyekből a bebújtató lesz, 1 cm szélesen duplán behajtom, levasalom, letűzöm. Az anyagot a képen látható módon összelapolom, a két széle 10 cm átfedésben legyen. A felső és az alsó élt gombostűkkel rögzítem, 1 cm szélesen összevarrom.

 

Kifordítom a színére, sarkokat szépen és pontosan kinyomkodom. Így néz ki hátulról. Szépen levasalom, majd a szélétől körben, pontosan 5 cm távolságra kijelölök egy tűzésvonalat és a színén körbetűzöm. Aki ügyes, kontrasztos cérnával, a többiek inkább tone-in-tone cérnával.

  

Belenyomkodom a párnát, örülök.

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.