Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Egy hazai, egyedi és kézműves csoda, amely nagyjából kizárt, hogy szembejöjjön az utcán, vagy a lakásban. 

A papucs és maga a szó is török eredetű, ötszáz éve került a magyar nyelvbe és a magyar lábakra. Nem a rongyrázás jelképe, azok a hölgyek hordták, akiknek nem futotta cipőre. Eredetileg egy kaptafán készültek (ún. forgatós lábbeli), így a bal és jobblábas darabot akár cserélgetni is lehetett, innen ered a mondás, hogy az egy hengernek szegedi papucsnak nincs párja. 

A papucsot varrással készítette bársonyból a cipészmester, hímzését, mezei virágokat, búzavirágot, pipacsot, kalászt pedig felesége varrta fel a papucsok orrára. A viselet az 1879-es szegedi árvíz után terjedt el szélesebb körben, mivel a város utcáit lekövezték a nyitott papucs viselése komfortosabbá vált, mint a sárban. A 20. század közepére a termék országosan ismertté vált. 

Fajtái
  • Legrégebbi az alacsony sarkú, fekete bársonyfejű, zöld pettyekkel hímzett törökpapucs. Ezt a papucsfajtát szerb mesterek készítették. Formáját a férfiak és idősebb asszonyok számára készült, sarkatlan csoszapapucs őrizte meg.
  • A díványfejű papucs fejét kárpitozásra használt bársonyból varrták.
  • Tápén az eljegyzéskor a gyűrű mellé fehér bársony fejű, hímzett jegypapucsot is adott a vőlegény. A 20. század első felében divat volt, hogy a papucsot a vele együtt viselt ruha selyméből készítették, ez volt a selyömpapucs.
  • Az 1940-es évektől terjedt el az újabb vásárlói kör igényeire a japánsarkú (telitalpú) papucs, vagy a papucsfej bojtokkal, pompomokkal való díszítése.  

Szegedi papucsot a mai napig készítenek kézzel Sallay cipészmesterék, náluk lehet rendelni változatos színekben. Farmerhez, esküvőre, otthonra, száraz időben csillogni, különleges, minőségi ajándéknak tökéletes.

  • 2020.12.01

Egyszer őszintén a szőrtelenítésről

A szőrtelenítés egyidős az emberi civilizációval, ezzel semmi értelme vitatkozni. Az, hogy mely korban éppen mi volt a bevett szokás, a történelem során periodikus volt, a történet pedig máig sem ért véget.

  • 2020.12.01

Etikus sikermellény IV: Miből lehet környezettudatosan varrni?

Elég lassan jutott a mellényem a célegyenesbe, mert a fantasztikusan jónak tűnő, környezettudatos megoldás befuccsolt, így B terv után kellett néznem.

  • 2020.11.16

Tökéletes szalag varrása, akár övnek is

A legkezdőbb varrónők is tökéletesen el tudják készíteni ezt az övet, amely jó anyagválasztással látványos ruhadarab, vagy szép ajándék is lehet.