Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Egy hazai, egyedi és kézműves csoda, amely nagyjából kizárt, hogy szembejöjjön az utcán, vagy a lakásban. 

A papucs és maga a szó is török eredetű, ötszáz éve került a magyar nyelvbe és a magyar lábakra. Nem a rongyrázás jelképe, azok a hölgyek hordták, akiknek nem futotta cipőre. Eredetileg egy kaptafán készültek (ún. forgatós lábbeli), így a bal és jobblábas darabot akár cserélgetni is lehetett, innen ered a mondás, hogy az egy hengernek szegedi papucsnak nincs párja. 

A papucsot varrással készítette bársonyból a cipészmester, hímzését, mezei virágokat, búzavirágot, pipacsot, kalászt pedig felesége varrta fel a papucsok orrára. A viselet az 1879-es szegedi árvíz után terjedt el szélesebb körben, mivel a város utcáit lekövezték a nyitott papucs viselése komfortosabbá vált, mint a sárban. A 20. század közepére a termék országosan ismertté vált. 

Fajtái
  • Legrégebbi az alacsony sarkú, fekete bársonyfejű, zöld pettyekkel hímzett törökpapucs. Ezt a papucsfajtát szerb mesterek készítették. Formáját a férfiak és idősebb asszonyok számára készült, sarkatlan csoszapapucs őrizte meg.
  • A díványfejű papucs fejét kárpitozásra használt bársonyból varrták.
  • Tápén az eljegyzéskor a gyűrű mellé fehér bársony fejű, hímzett jegypapucsot is adott a vőlegény. A 20. század első felében divat volt, hogy a papucsot a vele együtt viselt ruha selyméből készítették, ez volt a selyömpapucs.
  • Az 1940-es évektől terjedt el az újabb vásárlói kör igényeire a japánsarkú (telitalpú) papucs, vagy a papucsfej bojtokkal, pompomokkal való díszítése.  

Szegedi papucsot a mai napig készítenek kézzel Sallay cipészmesterék, náluk lehet rendelni változatos színekben. Farmerhez, esküvőre, otthonra, száraz időben csillogni, különleges, minőségi ajándéknak tökéletes.

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.