Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Alulértékelt magyar kézműves csoda: szegedi papucs

Egy hazai, egyedi és kézműves csoda, amely nagyjából kizárt, hogy szembejöjjön az utcán, vagy a lakásban. 

A papucs és maga a szó is török eredetű, ötszáz éve került a magyar nyelvbe és a magyar lábakra. Nem a rongyrázás jelképe, azok a hölgyek hordták, akiknek nem futotta cipőre. Eredetileg egy kaptafán készültek (ún. forgatós lábbeli), így a bal és jobblábas darabot akár cserélgetni is lehetett, innen ered a mondás, hogy az egy hengernek szegedi papucsnak nincs párja. 

A papucsot varrással készítette bársonyból a cipészmester, hímzését, mezei virágokat, búzavirágot, pipacsot, kalászt pedig felesége varrta fel a papucsok orrára. A viselet az 1879-es szegedi árvíz után terjedt el szélesebb körben, mivel a város utcáit lekövezték a nyitott papucs viselése komfortosabbá vált, mint a sárban. A 20. század közepére a termék országosan ismertté vált. 

Fajtái
  • Legrégebbi az alacsony sarkú, fekete bársonyfejű, zöld pettyekkel hímzett törökpapucs. Ezt a papucsfajtát szerb mesterek készítették. Formáját a férfiak és idősebb asszonyok számára készült, sarkatlan csoszapapucs őrizte meg.
  • A díványfejű papucs fejét kárpitozásra használt bársonyból varrták.
  • Tápén az eljegyzéskor a gyűrű mellé fehér bársony fejű, hímzett jegypapucsot is adott a vőlegény. A 20. század első felében divat volt, hogy a papucsot a vele együtt viselt ruha selyméből készítették, ez volt a selyömpapucs.
  • Az 1940-es évektől terjedt el az újabb vásárlói kör igényeire a japánsarkú (telitalpú) papucs, vagy a papucsfej bojtokkal, pompomokkal való díszítése.  

Szegedi papucsot a mai napig készítenek kézzel Sallay cipészmesterék, náluk lehet rendelni változatos színekben. Farmerhez, esküvőre, otthonra, száraz időben csillogni, különleges, minőségi ajándéknak tökéletes.

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.13

Idei cipődivat: az otthoni, a 90-es évek legalja és a lovaglócsizma

Idén a cipők harmonizálnak a ruhákkal, úgy fogunk az utcán mászkálni, ahogy még otthon is csak a rosszabb napjainkon szoktunk. Jó hír: ha maradtak cipőink az igen ronda kilencvenes évekből, az megint divatba jön, hogy tűnt volna el örökre.