Csodaszoknya középkezdő hobbivarrónőknek

Csodaszoknya középkezdő hobbivarrónőknek

Némi bátorsággal kezdők is belefoghatnak ebbe a gyönyörű körszoknyába. Rejtett húzózár való bele, talán ez az egyetlen nem kezdő művelet az elkészítés során, de attól sem kell megijedni és nem kell hozzá speciál talp sem, ráadásul videós segítséget is adunk. 

Alapanyag

Mivel téli-tavaszi, ezért testes, nehéz, akár merev alapanyag is megfelel, sőt legyen csak merev, azzal könnyebb dolgozni. Bútorszövet, kabátszövet tökéletesek, a merev alapanyagok jó kis testet adnak a fazonnak.

Vékony alapanyagból is elkészíthető nyárra, bár ez a derékra simuló fazon szerintem kellemetlen viselet kánikulában. A képeken bútorszövetből készült.

Nagymintás anyag előnyben, de egy szürke gyapjúból is kiadja.

Bélés nincs benne, teljesen jól működik egy vastag szövetszoknya bélés nélkül és bélelni nem olyan könnyű pálya.

150 cm széles alapanyagból 160 centiméter szükséges. Térd alá érő hosszúság 170-180 centiméteres testmagasságig kijön belőle. 

A szabás

Két méretet kell meghatározni, derékbőség és hossz.

A derékbőség körméretével megegyező kerületű kört szerkesztek, ez 75 centis derék esetén pont egy tányérom volt, eszközök nélkül segíthet a kör megrajzolásában.

Az alapanyag hosszából levágok egy 10 centiméteres csíkot -ez lesz a derékpánt- az így kapott 150x150 centiméteres darabot félbe, majd a hajtásra merőlegesen megint félbe hajtom, a képen jobbra fent a szaggatott vonalak mutatják a hajtásvonalakat. 

A hajtások metszetére helyezem a hasonlóképpen kétszer félbehajtott kört, és kivágom, ott lesz a derekam.

A szoknya hosszának kiméréséhez egy centit ugyanabba a csúcsba, ahol a hajtások találkoztak, rögzítek és ennek segítségével kimérem az ívet, kivágom.

A szoknya egyik oldalán muszáj nyitni a kört a húzózár miatt, ezt szálirányban kell megtenni, különben szétnyúlik az egész.

A derékrészt 15 mm szélesen érdemes ragasztós közbéléssel beragasztani, így az sem nyúlik szét. 

Összeállítás

A szoknya nyitott két oldalát szegőpánttal, vagy interlockkal eldolgozom.

A derékrész 10 cm széles csíkjából levágok egy derékbőség+2 cm hosszú darabot, egyik felébe dupla csík közbélést ragasztok, ez lesz kívül, a szoknya belsejére kerülő részét szegőpánttal elszegem, hogy gusztusosabb legyen belül.

A nem szegőpántos részt a szoknya derekára varrom, a szegő felé felvasalom a varrásráhagyást.

Bevarrom a rejtett zipzárat, ehhez videós segítség itt van. Ha nem megy itt a videó, a linken biztosan megy. 

A szegőt rögzítem a szoknya belsején gombostűkkel és a szebb eredmény érdekében kézzel rögzítem. 

A szoknya oldalát végig összevarrom, bár ez a videón is megtörténik. 

A szoknya alját szegőpánttal dolgozom el, körszoknyát elég nyűgös felhajtani bármi más módon. 

Boldogság. 

 

 

 

 

 

  • 2021.02.25

Súlyozott takaró 2000 Forintból

Bár a súlyozott takarók hatása egyelőre nem igazolt, egyre több termék található a piacon és nem éppen olcsók, ezért nekiálltunk házilag. 

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.