Egyszer őszintén a szőrtelenítésről

Egyszer őszintén a szőrtelenítésről

A szőrtelenítés egyidős az emberi civilizációval, ezzel semmi értelme vitatkozni. Az, hogy mely korban éppen mi volt a bevett szokás, a történelem során periodikus volt, a történet pedig máig sem ért véget.

Ma leginkább egymás mellett élnek a korábban korszellemtől függő divatszabályok. 2020-ban már kevésbé akadunk fönn egy szőrtelenítő férfin vagy egy nem szőrtelenítő nőn, mint 15 évvel ezelőtt. Ez így is van jól, hiszen a leginkább emberközpontú szemlélet szerint mindenki azt csinál a testével, amit akar. Arról nem beszélve, hogy kinek mi tetszik, és ki kinek akar tetszeni.

No shave, no shame

A 2010-es évek végén indultak olyan mozgalmak a közösségi médiában, ahol nők posztolták ki a szőrtelenítetlenségüket. A cél nyilvánvaló: az uniformizáló divatipar és a ránk kényszerített társadalmi normák elleni tiltakozás. Természetesen az van, hogy egy normálisan működő világban semmi szükség az ilyesmire, hiszen mindenki annyi szőrt hord magán, amennyi neki kényelmes. A szőrnövekedés egyénenként eltérő, genetikailag meghatározott, természetes jelenség. Nincs rajta szégyellnivaló. Ahogy azon sincs, ha valaki eltávolítja a nem kívánt szőrzetét. Teljesen felesleges egymást frusztrálni, elég elfogadni a másikat.

Borotva

Olcsó, szinte bárhol elérhető és gyorsan használható, de nagyon rövid ideig biztosít puha bőrfelületet. Akinek erős és gyorsan nő a szőre, akár már 1 nap után is borostás lesz. Ráadásul könnyen megsebezheted vele magad. Nem árt tudnod, hogy a hidratált és nedves bőrfelületen sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a borotválkozás, mint szárazon - vagyis érdemes tusfürdőt, szappant, borotvazselét használni hozzá. A legszebb eredményt a cserélhetős zsilettpengés adja, ami azért is jó, mert nem termelsz műanyag hulladékot vele.

Epilálás

10/10. Na nem az eredményesség, hanem a fájdalom. Oké, előbbi is eléggé a lista élén jár, de a fájdalomskálán nagyon magas a rangsorolása. Fontos azonban megemlíteni, hogy minél gyakrabban használod, annál kevésbé fáj és annál kevesebb új szőrszál jelenik meg. Nem hiába, hiszen epilátorral a szőrszálakat gyökerestül távolítod el, így a szőrszál egyre vékonyabbá válik, majd szép lassan elhal. 

Gyanta

A gyantázás, csakúgy, mint az epilálás komoly hírnévre tett szert az elmúlt évtizedekben. Nem hiába, hiszen alkalmazása után akár 4-6 hétig is selymes, szőrtelen maradhat a terület. Végezhető kozmetikusnál, de a drogériákban kapható cuccokkal magadnak (vagy egymásnak) is elvégezhetitek otthon. Választhatsz hideg- vagy meleggyantát, és a tested bármely pontján alkalmazhatod őket. És már szuper minicsíkokat is találsz a bajszod és szemöldököd formázására!

Cukorgyanta

A jó öreg cukorgyantát, már az egyiptomiak is előszeretettel használták. Hasonlóan a sima gyantához a cukrozás a tested bármely pontján alkalmazható, nem mellesleg minden bőrtípuson és bőrtónuson kiválóan működik. A cukorpasztát otthon is elkészítheted, nincs is másra hozzá szükséged, mint 200 g cukorra, 10 ml vízre és 30 ml citromlére. Az egyveleget kevergetés mellett forrald fel, majd amikor mézszínűvé és rágógumi állagúvá válik, el is készültél. Hipp-hopp eltávolítja a szőrt, ráadásul csökkenti az újranövekedést is.

Szőrtelenítő krém

Ez költséghatékony és fájdalommentes módszeraz biztos. Érdemes nagyobb területeken, például lábakon vagy nehezen elérhető helyeken alkalmazni. Használat előtt azért győződj meg róla, hogy nem vagy-e rá allergiás, csak azután kend magadra a krémet. A szükséges hatóidő után pedig húzd le egyszerűen a szőrt vagy ugorj be a zuhany alá. Nincs is más teendőd, mint élvezni a szőrtelenséget. Viszont a krém elég büdös, és a borosták hamar előbújnak.

IPL, avagy Intense Pulse Light

A legújabb és legmodernebb technika, ami egyre népszerűbb a nők körében. A használata nevetségesen egyszerű: a gépet egyszerűen a szőrteleníteni kívánt célterületre kell helyezni, majd hagyni, hogy az végezze a dolgát. Az ára elég borsos, de a titka a hosszútávú szőreltávolításban rejlik, ugyanis akár 92 %-kal csökkentheti a szőrzetet. Ami azért valljuk be, nem kevés.

Szőkítés

Valójában nem szőrtelenítési módszer, hiszen a szálak ott maradnak, de szinte láthatatlanul világosak és pihések lesznek. Nőknek bajusznál, pajesznál, szakállnál ajánlott elsődlegesen, de a test bármely pontján alkalmazható. A bikinivonalra nem ajánlott. A szőkítés eredménye körülbelül két hétig tökéletes, de ez a szőr növekedésének gyorsaságától függ.

  • 2021.02.24

Működik a súlyozott takaró?

Sokunknak van gyerekkori emléke tízkilós dunyhákban elköltött nagy szunyákról, és sokan láttuk az életrajzi filmet Temple Gradinról, és még többen forgolódunk éjszaka, így a súlyozott takaró elve első hallásra vonzónak tűnik. Az áruk viszont elég magas, így utánanéztem van-e hiteles kutatás a témában, és hogyan lehet házilag, olcsón elkészíteni egy ilyen takarót. Új súlyos sorozatunk következik az etikus sikermellény után. 

  • 2021.02.22

Hogyan párosít textileket egy profi?

A környezettudatos szemlélet előtérbe kerülésével a maradékok hasznosítása, a patchwork technika az idei trendek fontos eleme lett. Művelése lehetne egyszerű, de egy jó kombináció összeállítása egyáltalán nem az, ennek alapszabályait mutatjuk be.

  • 2021.02.14

A minőségi ruházat ismérvei, tények és tévhitek

Az egy szezont viselt rongyok ideje lassan elmúlik, egyre többen látják be, a fast fashion olyan mértékben környezetszennyező iparág, hogy az már ciki. Viszont nem olyan könnyű felismerni a minőséget, mert attól még, hogy drága egy ruházati termék, nem biztos, hogy évtizedekig fog minket szolgálni, hiszen a fast fashion gagyik se éppen olcsók. Összeszedtük mit érdemes, és mit nem érdemes figyelni egy ruhadarabon ha hosszú távra tervezünk vele.